Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 09. 2014. 18:40 >> 18:38
37

PISMO REKTORKI UCG

Profesorski oštro povodom novog fakulteta

Profesori Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti iz Nikšića reagovali su na odluku Vlade o osnivanju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, zasnovanu, kako su naveli, isključivo na političkim motivima. Naveli su da su neugodno iznenađeni podrškom koju je rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić iskazala osnivanju, kako su naveli, Vladinog Fakulteta na Cetinju.

U otvorenom pismu upućenom Vojvodić, profesori su naveli das u oni dio Univerziteta Crne Gore i da njihove interese treba da zastupa rektor, ma ko on bio.

“Stoga smo neugodno iznenađeni podrškom koju ste iskazali ovoj kvaziinstituciji na Cetinju, budući da ste svojim prisustvom uveličali patetičnu ceremoniju otvaranja Vladinog Fakulteta. Zaista smo prisiljeni da se obratimo rektoru svog Univerziteta, iako znamo da je taj rektor bez magistrature i doktorata, te da veoma slabo poznaje pravila akademske sredine, kao i ustrojstvo institucije koja mu je povjerena”, navode nikšićki profesori.

Oni su, kako tvrde, iz dosadašnjeg djelovanja Vojvodić na toj prestižnoj funkciji, zaključili da nije upoznata sa svojim obavezama, pa žele, kako kažu, da joj olakšaju preuzimanje rektorskih dužnosti.

Profesori Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti iz Nikšića pišu kako Rektor djeluje po akademskoj i naučnoj, ne političkoj logici, a da je njegova osnovna dužnost da svojom funkcijom, strukom,  naukom i  svojim moralnim integritetom štiti interese institucije kojom rukovodi.

“Dakle, Univerzitet Crne Gore nije pozornica na kojoj Vi igrate veličanstvenu ulogu rektora, to jest rektorke – prve žene na toj funkciji u istoriji Univerziteta”, poručili su profesori.

Između ostalog, pitali su Vojvodić, čime se to njihov Studijski program „ogriješio o tekovine državnosti i crnogorski identitetski model da bi zaslužio represivne mjere kojima ga redovno podvrgava Vlada, a sada i prvi čovjek - žena Univerziteta“.

„Budući da Vam je izuzetno stalo do “vizuelnog identiteta”, čime obrazlažete odluku da mijenjate logotip i znak UCG i time uništavate njegovu tradiciju i vizuelnu prepoznatljivost? Da li će taj posao biti povjeren Vašoj agenciji ,Mapa'“, upitali su oni.

Nikšićki profesori tvrde da je njihov Studijski program, od osnivanja 2008. godine, konstantno bio na udaru i srpskog i crnogorskog nacionalizma.

To im je, kako navode, bila potvrda kvaliteta rada i opravdanosti postojanja Studijskog programa koji je u međunarodnoj slavistici prepoznat upravo kao temelj nauke o crnogorskom jeziku, književnosti i kulturi.

„Mi ćemo, kako tada, tako i danas, ostati u domenu nauke i struke, a izvan dnevnopolitičke sfere“, poručili su profesori.

Kako su naveli, radeći profesionalno svoj posao, oni se ni u jednom momentu nijesu bavili politikom, ali se, kažu, politika i te kako bavila njima.

„A Vi pokušajte da se kao rektorka izdignete iznad partijskog spletkarenja, jer Vas na to obavezuje težina i ozbiljnost te funkcije“, zaključuje se u pismu upućenom Vojvodić.

Пратите нас на

Коментари37

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније