Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 09. 2014. 08:25   >>  08:25 1

ZA 4 MJESECA

Porođaju prisustvovali 9 očeva i tetka

Deset osoba iskristilo je mogućnost da bude u porodiljskoj sali sa budućom majkom za četiri mjeseca, od kako je to dozvoljeno u Kliničkom centru Crne Gore.

 

Odluka da partner ili neki drugi član porodice prisustvuje porođaju u Kliničkom centru Crne Gore na snazi od maja, a ta usluga se naplaćuje 79 eura.

„Za sada je porođaju prisustvovalo devet očeva i jedna tetka. Imamo u najavi još dva partnera zainteresovana za prisustvo porođaju u narednih desetak dana“, kazao je za Pobjedu ginekolog akušer Srđan Medan.

Parovi koji se odluče za ovu varijantu moraju se javiti KCCG-u četiri sedmice prije termina porođaja kako bi na vrijeme prošli potrebnu obuku.

Doktori naglašavaju da prisustvo bliske osobe tokom porođaja mnogo znači budućim majkama.

U toku porođaja nije dozvoljeno koristiti mobilne telefone, niti praviti video zapis porođaja jer je neophodno da medicinski procesi u toku porođaja prođu kako treba, a snimanje može omesti rad u porodilištu. Ipak, dozvoljeno je fotografisanje novorođenčeta i to nakon što majka i beba budu zbrinuti.

Podsjetimo, odluka da porođaju može da prisustvuje osoba koju izabere trudnica jedan je od uslova da porodilište KCCG dobije oznaku „bejbi frendli“, odnosno porodilišta po mjeri djeteta.

U Crnoj Gori već postoji sedam porodilišta opremljenih po standardima, koja obezbjeđuju stalno prisustvo bebe uz majku i prisustvo oca na porođaju, i to u Beranama, Pljevljima, Bijelom Polju, Rožajama, Nikšiću, Baru i Ulcinju.

Pisani zahtjev se podnosi direktoru Klinike za ginekologiju i akušerstvo ili na e-mail adresu porodiliste@kccg.me.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније