Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

20. 09. 2014. 08:39 >> 08:40
1

ZAVOD ZA ŠKOLSTVO:

Program radili albanski stručnjaci

Zavod za školstvo kategorično je odbacilo navode albanske nacionalne partije Forca da su ,,nastavni programi nepodobni i protivni nacionalnom identitetu Albanaca u Crnoj Gori”, poručujući da to nije tačno i podsjećajući ovu političku stranku da je predmetni program za Albanski jezik i književnost izradila Komisija čiji su članovi bili relevantni poznavaoci albanskog jezika i kulture, nastavnici praktičari i drugi stručnjaci albanske nacionalnosti iz institucija obrazovnog sistema Crne Gore.

 

FORCA je prije nekoliko dana saopštila da nastavni programi na albanskom jeziku ne odražava identitet Albanaca u Crnoj Gori, da su tekstovi koji su prevedeni ,,nametnuti”, da se ne koristi kompletna albanska azbuka i da  ,,treba uključiti kadrove iz redova Albanaca koji su se istakli u svojim profesijama, a ne za politizaciju obrazovanja, kao što se to radi godinama u Crnoj Gori”.

Ista metodologija za sve

Na prozivke albanske nacionalne partije Zavod za školstvo odgovara da je ,,crnogorski obrazovni sistem fleksibilan, zasnovan na konceptu interkulturalnosti, jedinstven po dostupnosti za svu djecu bez obzira na njihovo vjersko, nacionalno, kulturno, socijalno i svako drugo porijeklo”.

„Nastava na albanskom jeziku organizovana je na svim nivoima obrazovanja, kako od predškolskog tako i do visokog. Koncipiranje programa za sve nastavne predmete u crnogorskom obrazovnom sistemu podliježe jasnim principima i propisanim procedurama. Samim tim, predmetni programi koji se koriste za nastavu na albanskom jeziku metodološki su istovjetni predmetnim programima za sve ostale nastavne oblasti”, saopšteno je Pobjedi u Zavodu za školstvo.

Razne mogućnosti

Naglašavaju da Albanski jezik i književnost, kao i drugi predmetni program, sadrži pedagoške kriterijume u skladu sa najboljim evropskim obrazovnim praksama, te da su to potvrdili i brojni eminentni  partneri iz regiona i Evrope.

“Crnogorski obrazovni sistem je u međunarodnim okvirima prepoznat kao otvoren. Pored sadržaja uključenih u redovne predmetne programe, manjinske zajednice imaju na raspolaganju i mogućnost da predlože još do 20% sadržaja u novim predmetnim programima, koji čine „otvoreni“ dio obrazovnog programa, što je, takođe, jedna od reformskih novina. Takođe stvorena je i mogućnost da se u nastavnim ciljevima još jasnije prepoznaju specifičnosti lokalne zajednice u smislu nacionalne kulture, istorije, geografije, umjetnosti”, saopštio je Zavod za školstvo Crne Gore.

Ova mogućnost, kako ističu, naročito je važna za sljedeću grupu nastavnih predmeta: Albanski jezik i književnost, Istorija, Muzička kultura, Likovna kultura, Geografija, Poznavanje društva i dr. Takođe, omogućeno je školama da svoje specifične potrebe, interesovanja, kulturni i nacionalni identitet zajednice prepoznaju izradom programa izborne i fakultativne nastave.

“Shodno navedenim mogućnostima koje su dostupne u crnogorskom obrazovnom sistemu i koje su u skladu sa svim evropskim obrazovnim praksama  nije tačna tvrdnja da su pojedini nastavni planovi i programi nepodobni i protivni nacionalnom identitetu Albanaca u Crnoj Gori”, kažu u Zavodu za školstvo.

Naglašavaju da su sistemski zakoni u oblasti obrazovanja uvažili  koncept opšte ustavne garancije o obrazovanju manjina, kako na nivou opštih ciljeva i principa obrazovanja, tako i na nivou pojedinačnih odredbi.

Obrazovanje treba da kod učenika razvije znanja, stavove i vještine neophodne za život u multietničkom i multikulturalnom društvu. To su, prije svega, poštovanje različitosti, empatija, tolerancija, sposobnost za komunikaciju, saradnju i nenasilno rješavanje sukoba, otvorenost, prilagodljivost i kritičko mišljenje, poručili su iz Zavoda za školstvo.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније