Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 09. 2014. 08:24 >> 08:23
18

DŽAKOVIĆ NAJAVILA

Neću poštovati rodnosenzitivni jezik

Bivši poslanik DPS-a, Ljubica Beba Džaković, kazala je da se nikad neće pridržavati rodnosenzitivnog jezika, jer ne želi, kako je kazala, da kvari lijepi književni govor.

 

„Zamislite da me neko zove poslanica, pa imamo poslanicu Svetog Petra Cetinjskog! Ili,  da kažem vatrogasilja, ja to ne mogu. Tog pomodarstva, zvanog rodnosenzitivni jezik, nikada se neću držati, ne želim da kvarim svoj lijepi književni govor i jezik koji sam cijeli život učila i koristila“, kazala je za Dan Džaković.

Podsjećamo, Ministastvo za ljudska prava pripremilo je izmjene Zakona o rodnoj ravnopravnosti kojima se predviđaju enormne kazne, od 500 do čak 20.000 eura, u slučaju njegovog kršenja.

Posebne su kazne predviđene za preduzetnike i to u iznosu od 250 do 6.000 eura, ukoliko u svom radu ne koriste rodno osjetljiv jezik, „osnosno, u aktima o zasnivanju radnog odnosa, ugovoru o radu, aktima o izboru, imenovanju i postavljanju i postavjenju, sve nazive radnih mjesta, zanimanja, zvanja i funkcija ne izražava u prirodnom rodu lica“.

Komentarišući najavljena zakonska rješenja, Džaković je kazala da se njen stav o ženama zna.

„Smatram da su one biološki jače, tolerantnije, inteligentnije i sposobnije, ali naravno, nijesu dovoljno u funkciji politike i vlasti, jer nešto što je najprimarnije kod žena je rađanje djece. To svaka normalna žena zna. Ja, nažalost nijesam majka, ali znam kako je podizati djecu, jer sam podizala djecu iz moje porodice. Znam da ne postoji ljepša, pozitivnija i bolja uloga koju je Bog dao ženi nego majka. Da nije majki, ne bi bilo svijeta i zato smatram da su žene u tom smislu zbog te uloge ključne u društvu. Svaka normalna žena više vrednuje majčinstvo od svake druge uloge na svijetu“, kazala je Džaković.

 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније