Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 09. 2014. 17:00   >>  16:58

ZA 10 PORODICA

Zvjerinjak: Počela gradnja stanova

Gradnja stanova za deset porodica iz nikšićkog "Zvjerinjaka", počela je danas u prigradskom naselju Gračanica.

Radovima na tri montažna objekta površine po 128 metara kvadratnih sa sedam stanova počela je prva faza projekta, ukupne vrijednosti 290 hiljada eura.

Gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović kazao je da je učešće opštine 132 hiljade eura na ime zemljišta i naknada za komunalije, UNHCR je obezbijedio 40 hiljada, a Vlada Njemačke preko humanitarne organizacije Help, 94 hiljade eura, dok je za gradnju planiranog četvrog stambenog objekata neophodno obezbijediti dodatni novac.

„Završetkom ovih objekata, čiju je gradnju inicirala Akcija za ljudska prava, biće riješen jedan od urgentnih socijalnih problema grada“, kazao je Grbović nakon što je sa investitorima obišao gradilište.

Predstavnica UNHCR-a Indu Mohandas istakla je da je njihov primarni cilj okončanje raseljeništva i izbjegličkog života, i posebno se zahvalila porodici Todorović koja je tim porodicima na svom zemljištu osam godina omogućavala da stanuju, uprkos pravosnažnom sudskom rješenju za iseljenje.

Mohandas je najavila da će uskoro početi izgradnja 62 stana za izbjeglice u Nikšiću, koji će se finansirati kroz regionalni program stambenog zbrinjavanja, i istakla da oni koji nijesu predali zahtjev za status stranca u Crnoj Gori to moraju uraditi i legalizovati boravak.

Zamjenik njemačkog ambasadora, Uve Meerkotter, kazao je da je njemačka Vlada u proteklih 15 godina obezbijedila 5,2 miliona EUR za projekte u Crnoj Gori.

„Više od 1,2 miliona eura Help je iskoristio za poboljšanje situacije Roma i Egipćana. I ovaj projekat je nastavak napora njemačke Vlade da pomognu najugroženijim u Crnoj Gori“, istakao je Meerkotter.

Direktor Uprave za zbrinjavanje izbjeglica Željko Šofranac saopštio je da u Crnoj Gori ima oko tri hiljade Roma, i dodao da je i Vlada, a posebno Ministrstvo rada i socijalnog staranja, ovaj projekat prepoznali kao način rješavanja stambenog problema romske populacije.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније