Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

16. 09. 2014. 13:59 >> 13:58
1

REGISTROVANIH

Godišnje 1.400 abortusa

Crnoj Gori nedostaje tri hiljade žena u reproduktivnom periodu, a razlog je primjena selektivnog abortusa, saopštila je direktorica Centra za medicinsku genetiku i imunologiju u Kliničkom centru Olivera Miljanović.

 

Ona je na konferenciji Hrišćanskog pokreta o selektivnim abortusima, rekla da Crna Gora ima dobar zakonski okvir koji uređuje tu oblast.

Miljanović je kazala da je prosjek u Crnoj Gori rađanja dječaka u odnosu na djevojčice 110:100, navodeći da je to trend 15 godina.

„U svijetu nedostaje 117 miliona žena u reproduktivnom periodu. U Crnoj Gori već sada nedostaje tri hiljade. Projekcije su da će za 20 godina, u desetogodišnjoj razlici između muškaraca i žena, biti osam hiljada žena manje nego što će biti muškaraca“, kazala je Miljanović.

Kreditnom karticom do određivanja pola

Prema njenim riječima, smatra se da su države, koje imaju odnos više od 108 muških na 100 ženskih novorođenčadi, one u kojima se široko primjenjuje prenatalni odabir pola i selektivni abortusi.

„Svaki drugačiji odnos od 106 dječaka na prema 100 djevojčica znači da se primjenjuje selektivni abortus“, objasnila je Miljanović.

Kako je navela, najnoviji hit saveremene medicine je neinvazivna metoda određivanja pola djeteta iz krvi majke u kojoj se nalaze djelići DNK ploda.

„Ako uđete na bilo koji veb sajt određivanja pola djeteta pronaći ćete jasne instrukcije kako da pošaljete i kako da odmah uplatite kreditnom karticom od 500 do 700 eura da bi se odredio pol“, kazala je Miljanović.

Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, Velimir Rakočević, rekao je da je nedozvoljeni prekid trudnoće u crnogorskom zakonodavstvu krivično djelo.

„Kod nas je zakonodavstvo jako liberalno i s obzirom na ustavno pravo da žena odlučuje o rađanju djece do deset sedmica i da nema nikakvh ograničenja u pogledu abortusa“, objasnio je Rakočević.

Kako je dodao, od desete do 12. sedmice odobrenje za prekid trudnoće može dati posebna Komisija.

„Nakon 12 sedmica postoji posebna procedura i ona je obično vezana samo kada su u pitanju medicinski razlozi, kada je u pitanje dovođenje u pitanje zdravlja djeteta i žene“, rekao je Rakočević.

On je kazao da Zakon zabranjuje da se vrši prekid trudnoće vezano za zloupotrebu pola.

Ranije početi edukaciju

„Ovdje se trudnica ne kažnjava ni po kom osnovu, ali se kažnjavaju osobe koje pomognu ženi da izvrši pobačaj. Ključna stvar je da se nađe najbolji interes trudnice i ploda, da se postupa moralno i etički“, naveo je Rakočević.

On je kazao da je posebno istaknuto u crnogorskom zakonodavstvu da se pol djeteta ne smije otkriti do desete sedmice i da u ranoj fazi rodiotelj ne bi smio da traži utvrđivanje pola.

Predsjedavajuća parlamentarne komisije za rodnu ravnopravnost, Nada Drobnjak, kazala je da država i društvo moraju da stvore uslove da se podigne svijest muškaraca i žena i prepozna da prekid trudnoće nije jedino kontraceptivno sredstvo.

„Mora mnogo ranije da se krene sa edukacijom da bi djevojčice i dječaci znali kako do željene trudnoće i do željenog djeteta“, smatra Drobnjak.

Ona je rekla da je normativni okvir u redu, ali da, kako je navela, moraju biti dovedene u red privatne ambulante i institucije.

Koordinator Hrišćanskog pokreta, Lav Lajović, rekao je da je poruka konferencije da život nastaje danom začeća i da je svaki atak na plod, atak na život.

On je kazao da je ugrožna ravnopravnost polova i da se 1,4 hiljade abortusa godišnje vrši u Crnoj Gori, navodeći da je taj broj daleko veći ako se doda broj neregistrovanih prekida trudnoće.

„Ono što je posebno ponižavajuće, nemoralno i od 2009. godine protivzakonito da se vrši abortus zbog pola djeteta. To je naše zakonodavstvo prepoznalo i zabranilo je bilo koja genetečka istraživanja“, naveo je Lajović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније