Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 09. 2014. 20:43   >>  21:01

BERANE

Dug put do regionalne deponije

O uspostavljenju održivog modela upravljanja otpadom, danas je razgovarano u Beranama. Predstavnici 11 opština sa sjevera saglasni su u tome da gradnja privremene deponije u Beranama treba da bude prelazno rješenje za regionalnu deponiju. U Ministarstvu održivog razvoja i turizma očekuju da će Vlada dati saglasnost Opštini Berane o privremenoj deponiji.

 

Od 1996. godine do danas, lokalna uprava u Beranama donijela je niz odluka vezanih za upravljanje otpadom. Pripremana je i usvajana tehnička dokumentacija, stvarani su uslovi za gradnju privremenog skladištenja otpada. To je trebalo da bude prelazno rešenje za izgradnju regionalne deponije.

"Suština da riješimo problem u Crnoj Gori je to da li hoćemo previše sanitarnih deponija, hoćemo li pravu mjeru sanitarnih deponija i hoćemo li neku novu tehnologiju da bismo koristili otpad kao sirovinu i od toga imali određenih koristi", kazala je državna sekretrka Daliborka Pejović.

Dok su nadležne institucije u više navrata upozoravale na problem, adekvatno rješenje počelo je da se nazire nakon što su svi gradovi na sjeveru shvatili da je upravo regionalna deponija šansa da se zaštiti životna sredina. No, do tada bi Berane trebalo da nađe lokaciju za privremenu deponiju. Za sada se zna da to neće biti Vasove vode.

"Dogovorili smo da treba da se formira tim koji će da predloži metod rješavanja komunalnog otpada i određivanja na koji način će to da se vrši obrada komunalnog otpada. Sredstva su opredijeljena za sanaciju i nadam se da ćemo ići u tom pravcu", rekao je predsjednik Opštine Berane, Dragoljub Šćekić.

"Mi smo pripremili mišljenje koje Ministarstvu finansija omogućuje da kompletira svu dokumentaciju i uputi Vladi na donošenje odluke. O tome da li će lokacija koja je trenutno u vlasništvu države, kojom gazduje Uprava za šume, biti data na raspolaganje, odnosno korišćenje opštini Berane", istakao je generalni direktor Direktorata za upravljanje otpadom i komunalni razvoj, Siniša Stanković.

Bolje shvatanje problema oko odlaganja otpada je jačanje komunikacija, koju ne treba očekivati samo od predstavnika lokalnih uprava, već i od građana. Samim tim što je Crna Gora prihvatila standarde EU odluke mora donositi efikasno.

"Svako postrojenje za tretman otpada koje će po mom mišljenju raditi, trebaće da da neki svoj nus proizvod. Nije suština u tretmanu otpada radi tretmana, nego da građani osjete da od toga kroz proizvodnju nove sirovine možemo imati još više koristi", poručila je Pejović.

Evropski propisi ne mogu se kršiti, a državna institucija poštovaće sugestije Evropske komisije. Zato će u daljoj komunikaciji sa predstavnicima Opština sa sjevera napraviti dogovor o primjeni nove tehnologije, kako bi otpad koristili kao sirovinu i od toga imali koristi poput razvijenih evropskih zemalja.

Vanja Rakonjac, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније