Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 09. 2014. 18:21   >>  20:08

KLINA

Dodijeljeni ključevi povratnicima iz CG

U organizaciji crnogorskog Minstarstva rada i socijalnog staranja, UNHCR-a, Danskog savjeta i NVO HELP, danas su uručeni ključevi kuća porodicama koje su se, nedavno, vratile na Kosovo iz kampa Konik I i opštine Nikšić. Do sada se 13 porodica, sa 67 članova domaćinstva vratilo u opštinu Klina.

Do kraja godine planira se povratak 10 porodica, sa oko 50 članova, u opštinu Peć.

Dobrovoljni povratak raseljenih osoba nastaviće da se realizuje i sljedeće godine shodno dogovoru crnogorskog Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva za povratak i zajednice Vlade Kosova. Institucije EU i UNHCR daju punu podršku realizaciji procesa dobrovoljnog povrarka raseljenih osoba koje žele da se vrate u zemlju porijekla.

Uručujući ključeve povratnicima, ministar Predrag Bošković je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je jedan ovakav projekat dvije Vlade uspješno završen, što, kako je kazao, govori o njihovoj posvećenosti da se pitanje izbjeglica i interno raseljenih lica riješi, dijelom i na ovaj način.

„Ovakva saradnja zaista znači u regionalnoj, prekograničnoj saradnji“, kazao je Bošković, naglasivši da je ovu kaciju, u martu pošle godine inicirao ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić.

Crnogorski ministar je kazao da pitanje raseljenih moramo, u najkraćem mogućem periodu završavati, s obzirom da to pitanje traje već 15 godina, da je Crna Gora 1999. otvorila sva vrata za izbjegle, bez obzira na naciju i vjeru. Bošković je podsjetio da je u Crnu Goru tada stiglo oko 120 hiljada izbjeglica sa Kosova.

„Danas ih je, negdje, oko 11.000, od čega oko 3 hiljade Roma. Nadam se da će ono što je najslabija tačka, a to je Kamp Konik, biti brzo riješen kroz ovakve projekte, a prije svega kroz projekte regionalnog stambenog programa“, kazao je Bošković i naglasio da se, uz podršku EU, UNHCR-a, ovaj projekat privodi kraju.

„Svakako, ovaj proces nije završen. U svakom slučaju, gdje postoji politička volja, a mi smo pokazali da ona postoji, i ovakva teška pitanja, koja sa sobom nose nekoliko veoma osjetljivih pitanja, se rješavaju na najbolji mogući način“, kazao je Bošković.

Kosovski ministar Dalibor Jevtić je kazao da povratak porodica, poslije 15 godina na Kosovo, ne bi bio moguć da, prije svega, nije bilo političke saradnje koja je rezultirala tehničkom koordinacijom između lokalne samouprave i Vlada Kosova i Crne Gore.

Kako je kazao, proces povratka raseljenih će se nastaviti.

Jevtić je kazao da, nakon gradnje kuća i povratka porodica, treba učiniti sve da „ovaj povratak bude održiv, u smislu da kuće ne budu prazne poslije izvjesnog vremena, kao u nekim drugim mjestima“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније