Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 03. 2013. 18:25 >> 18:26

TRAŽE REAKCIJU DRŽAVE

Osuda primjera rasizma i šovinizma

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori „zgrožen je kontinuiranim napadima i vrijeđanjima na vjerskoj i nacionalnoj osnovi koje grupa vandala, iz podgoričkog naselja Baston, već duže vrijeme upućuje Muhamedu Al-Mustafi i njegovoj supruzi“.

Inače, danas je počela Nedjelja solidarnosti naroda i borbe protiv rasizma i rasne diskriminacije u svijetu.

„Za Islamsku zajednicu, a vjerujemo i za cijelo crnogorsko društvo, apsolutno je neprihvatljivo da se po vjerskoj i nacionalnoj osnovi nečija lična bezbjednost i imovina ugrožavaju“, saopšteno je iz Mešihata.

„Vjerovali smo da su poruke mržnje davno prekrečene i da se neće više pojavljivati na zidovima podgoričkih zgrada. Dodatno nas razočarava činjenica da se za ove izlive mržnje i nasilja sumnjiče mladi ljudi, kao i da još uvjek izostaje reakcija nadležnih organa“, navodi se u saopštenju Mešihata.

Islamska zajednica najoštrije osuđuje ove napade i očekuje adekvatnu reakciju nadležnih organa, kako na otkrivanju i procesuiranju vinovnika, tako i na zaštiti lične bezbjednosti Muhameda Al-Mustafe i njegove porodice.

I Nevladina organizacija Akcija za ljudska prava osudila je primjere rasizma u Crnoj Gori.

Iz HRA su naveli slučaj porodice Al-Mustafa koja je, kako navode, sistematski ugrožena raznim vrstama nasilja na rasističkoj osnovi, kao i na današnji izliv mržnje prema Hrvatskoj građanskoj inicijativi u Tivtu.

Na prostorijama HGI-Tivta, tačnije, na poštanskom pretincu jutros su zatečene ispisane neprimjerene i šovinističke poruke i, kako saopštavaju iz te partije, okačen grb, iskidan sa zastave Srbije. „Kako ovakvi događaji ne predstavljaju kulturu i prirodu našeg podneblja, to je razlog više koji nam govori kako radimo ispravno i dobro te nas neće pokolebati  u daljem društvenom i političkom angažovanju“, naveli su iz HGI-ja.

A iz Akcije za ljudska prava insistiraju da nadležni državni organi krivičnog gonjenja „moraju efikasnim i zakonitim reagovanjem, bez oklijevanja, dokazati težnju države da iskorijeni rasnu i etničku mržnju i diskriminaciju u ovim i svim sličnim slučajevima“.

Navodi se da se, na osnovu postojećeg Krivičnog zakonika, kao i njegovim predloženim dopunama, mora obezbjediti ozbiljno sankcionisanje svih krivičnih djela učinjenih iz mržnje, kako bi se takva nedjela, posebno štetna za društvo u cjelini, efikasnije sprječavala.

„Vaspitanje i obrazovanje mladih da se ne plaše i ne mrze druge zbog urođenih različitosti, kao što su porijeklo, boja kože, jezik, vjera i drugo, posebna je odgovornost svakog roditelja i svake škole“, poručili su iz HRA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније