Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal Analitika ]

11. 09. 2014. 11:02 >> 11:00
1

ANDRIJAŠEVIĆ O FOLIĆU

Istorijske rasprave pretvarao u dijalog

Otišao je posvećenik istorijske nauke i misije istoričara, zastupnik istine o našoj prošlosti i stvarnosti, istoričar koji je imao znanja i hrabrosti da se suprotstavi svakoj ideji koja razara i narušava biće Crne Gore, vrijednosti koje baštini, temelje na kojima počiva kao društvo različitosti i tolerancije, kazao je danas prof. dr Živko Andrijašević, na komemorativnoj sjednici povodom smrti i kolege, dr Zvezdana Folića.

 


On je naglasio da je Folić, iako je životni i stvaralačkiput okončan prerano, uspio da stvori vrijedno naučno djelo, koje mu obezbjeđuje trajno i zapaženo mjesto u crnogorskoj istoriografiji.

“U izučavanju istorije Crne Gore poseban tematski krug čine radovi Zvezdana Folića o uticaju religijskih uvjerenja na političko mišljenje, kao radovi o učešću vjerskih zajednica u političkom životu. Njegovoj pažnji nije promakla činjenica da uticaj vjerskih zajednica u društvu Crne Gore, a posebno jedne od njih, zavisi od stepena njenog angažovanja u politici. To znači da se i u Crnoj Gori religioznost dominantno temelji na političkim vjerovanjima i stavovima, odnosno, da u djelovanju vjerskih zajednica ima političkog koliko i duhovničkog. Zvezdan Folić je među prvima ukazao i na političku upotrebu istorijskih mitova od strane jedne uticajne vjerske institucije u Crnoj Gori, istražujući simboličku valorizaciju različitih mitova i legendi“, naglasio je Andrijašević.

On je na komemoraciji u Rektoratu Univerziteta podsjetio i da je kao istoričar, naučnik i intelektualac, Zvezdan Folić odavno postao i prepoznatljiva javna ličnost.

Kako je istakao, Folić je pokušavao da istorijske rasprave učini dijelom naučnog dijaloga, da ih učini ozbiljnim, da od njih ukloni proizvoljnost, površnost i tendencioznost.

"Usudiću se da kažem da je motivaciju za svoje javno djelovanje imao i u svom doživljaju Cme Gore. Kao čovjek koji se formirao u društevnom ambijentu koji ima dugu tradiciju tolerancije prema svakoj različitosti, pa time i odbojnosti prema bilo kakvoj isključivosti i uskogrudosti. Zvezdan Folić je smatrao svojim sve posebnosti Crne Gore, sve njene ljude, vjere, nacije i kulture. Takvom čovjeku smetala je i istinski ga povrijeđivala, svaka javna riječ koja je unosila razdor i mržnju, i narušavala sklad, koji je održavao Crnu Goru jednako dobrom kućom za sve", kazao je Andrijašević.

On je istakao da se protiv takvih nječi, protiv takvih ideja, protiv takve "istorije", Folić iskreno, svim srcem, borio.

"Ako borci za takvu Crnu Goru, za takvo crnogorsko društvo i za takve vrijednosti, čine neki pokret ili neku organizaciju, onda je on jedino njima pripadao. Ubijeđen sam da su ga isključivo njegova ličnost i njegov karakter vodili prema određenom sistemu vrijednosti i uvjerenjima, a nauka kojom se bavio pomagala je da se za njih bori i da ih argumentovano brani. Inače, mislim da je suvišno pravdati se zbog toga što volite svoju zemlju više nego neku drugu, i što svojoj zemlji želite dobro. Zvezdan Flić je volio svoju zemlju",kazao je Andrijašević.
 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније