Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 09. 2014. 07:38 >> 07:38
1

PRUGA BR - BG

Rekonstrukcija bi koštala 139 miliona

Procijenjena vrijednost radova na rekonstrukciji pruge Bar-Beograd iznosi 337 miliona eura, od čega na dio pruge u Crnoj Gori treba potrošiti 139 miliona eura. To su pokazali podaci Studije za rehabilitaciju pruge, koju je uradila italijanska kompanija Italfer.

 

Direktor Direkcija za željeznice Nebojša Obradović kazao jei da se ovim željezničkim pravcem ostvaruje značajna privredna veza svih kompanija u Crnoj Gori, koje su vezane za masovne prevoze tereta.

„U rehabilitaciju pruge Beograd Bar do sada je uloženo 20 miliona eura, u periodu od 2007. do danas. Iz kredita međunarodnih finansijskih institucija i sredstava pretpristupne pomoći nastavlja se dalje ulaganje u rehabilitaciju ove pruge“, istakao je Obradović za Pobjedu.

Crnogorski i srpski premijeri, Milo Đukanović i Aleksandar Vučić predložili su nedavno, na Konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu, potpunu rehabilitaciju pruge Beograd-Bar, kao i gradnju novog kraka pruge na relaciji Bijelo Polje-Berane-Peć-Priština. Prema tom planu, postojeća pruga Podgorica-Skadar bi bila potpuno rehabilitovana budući da je na tom saobraćajnom objektu saobraćaj potpuno ugašen.

Podsjećamo da je crnogorski premijer imao konkretan predlog na Konferenciji u Berlinu da se razmisli o tome da Evropska komisija kreira širi investicioni paket prema zemljama Zapadnog Balkana koji bi, prije svega, pretendovao da pomogne boljem infrastrukturnom povezivanju unutar regiona, kao i boljem uvezivanju regiona sa ključnim evropskim koridorima.

Prema riječima Obradovića, na ovoj dionici se u svrhu rehabilitacije priprema tehnička dokumentacija za sanaciju 15 čeličnih mostova i 12 kosina, te pripremaju tenderi za kompletnu zamjenu elektrovučnog postrojenja Trebešica, kao i tenderi za remont pruge Kolašin-Kos i Bioče Podgorica, a u toku je tenderska procedura za izbor najpovoljnijeg izvođača za sanaciju pet tunela na dionici Kos-Lutovo.

„U pripremi je tehnička dokumentacija za elektropostavnicu Podgorica i sanaciju 91 betonskog mosta. U najavi je i realizacija daljeg remonta gornjeg stroja od Kosa do Podgorice do 2020. godine. Traže se i dodatna sredstva za sanaciju aktivnih klizišta na dionici Sutomore Bar. Iz navedenog se vidi da se nastavlja dalja modernizacija i revitalizaija ovog značajnog saobraćajnog pravca“. rekao je Obradović. 

On je naveo da je pruga Beograd-Bar povezana sa željezničkim koridorom X koji pripada kraku pruge koji povezuje Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i Grčku, odnosno predstavlja krak pruge koji od Jesenica preko Ljubljane, Zagreba, Beograda i Skoplja ide prema Solunu, a dijelom od Srbije, tačnije od Niša i krak prema Bugarskoj, odnosno Crnom moru.

Direktor Direkcija za željeznice naglasio je da je naročito iskazana potreba za povezivanjem Pljevalja sa prugom Beograd-Bar.

„Nalazišta uglja, lapora, olova, cinka i revitalizacija postojeće privrede i otvaranje novih privrednih subjekata vezanih za korišćenje tih sirovina usmjereni su na transport željeznicom. Na tu temu vođeno je više razgovora sa italijanskim i kineskim kompanijama“, rekao je između ostalog Obradović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније