Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 09. 2014. 08:11 >> 09:07

POTROŠNJA LJEKOVA

Više liječimo srce, nego dušu

Crna Gora je nastavila da bilježi rast ukupne potrošnje ljekova. U posljednje tri godine evidentan je trend rasta upotrebe medikamenata za liječenje kardiovaskularnih bolesti. No, dobra je vijest da je manj a potrošnja onih koji djeluju na nervni sistem.

 

 

Analiza o potrošnji medikamenata, koji je uradila Agencija za ljekove Crne Gore, pokazala je da je ukupna potrošnja ljekova 2013. godine, uključujući i privatni i javni sektor, iznosila gotovo 59 miliona eura.

To, u odnosu na 2012. godinu, kad je za ljekove potrošeno nešto više od 54 miliona eura, predstavlja porast od 8,26 odsto. U odnosu na 2011. godinu, kad smo popili medikamenata u vrijednosti od oko 56,4 miliona, to predstavlja rast za 4,25 odsto.

Najveća je bila potrošnja ljekova koja ide na teret Fonda za zdravstveno osiguranje (FZZO), a koja je takođe zabilježila rast. Tako je 2011. na teret FZZO bilo 52,3 odsto ukupno potrošenih ljekova, a godinu kasnije, odnosno 2012. godine, 62,3 odsto. Potrošnja na teret Fonda je 2013. zabilježila neznatan pad i iznosila je 61,5 odsto od ukupne potrošnje u zemlji.

Očekivano, rasla je potrošnja ljekova po glavi stanovnika u eurima. Tako su građani Crne Gore prošle godine popili gotovo 95 eura ljekova, što je gotovo deset eura više u odnosu na 2012.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније