Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 09. 2014. 17:08 >> 22:50
3

DIGITALIZACIJA HITNA

Tehnika RTCG po afričkom standardu

Po tehnici kojom raspolaže, Javni servis Crne Gore predstavlja crnu rupu u regionu i jedan je od tehnološki najnerazvijenijih u svijetu, kazali su iz menadžmenta RTCG. Zbog toga nije neobično da sistem stane i da nema programa.

Upoznajući novi sastav Savjeta RTCG sa situacijom u kući, generalni direktor Rade Vojvodić kazao je da Javni servis radi s opremom iz 1983. koja bi, kako je rekao, trebalo da je u muzeju.

On je dodao da je sinoćna situacija, kada centralni Dnevnik u 19 i 30 nije emitovan zbog strujnog udara, nešto očekivano, jer je čudo da tehnika kojom raspolaže Javni servis još radi. Vojvodić još jednom ističe da je digitalizacija neophodna.

''Već dvije godine pokušavam da upozorim kako ova kuća svakog časa može tehnološki da stane. Niko se nije zabrinuo, a kada se Dnevnik ne emituje svi pitaju zašto. Zato što smo mi crna tačka u regionu po tehnologiji. Svi javni servisi iz bivše Jugoslavije su završili taj posao i izmijenili zakon'', kaže Vojvodić.

Rukovodilac sektora tehnike Dejan Vujović kazao je da su rezervni djelovi za tehniku kojom raspolaže RTCG prestali da se proizvode krajem osamdesetih godina i da ta tehnika još funkcioniše samo zahvaljujući velikim profesionalcima iz sektora servisa.

''Puno komuniciram sa svojim kolegama iz svijeta, mi smo jedan od tehnološki najnerazvijenijih Javnih servisa, ne u Evropi, već u svijetu. Po mojim informacijama postoji nekoliko država u Africi koji imaju manje razvijen Javni servis i to zahvaljujući nemirima koji su se tamo desili i uništavanju opreme. Zahvaljujući tome nijesmo na samom dnu'', kaže Vujović.

On dodaje da menadžement ima jasno i detaljno razrađen idejni projekat cijele digitalizacije, samo su potrebna sredstva.

''Ako se ne uskoro digitalizujemo, ova kuća će prosto stati sa radom. Nećemo imati sa čim ni da proizvodimo, ni da emitujemo program. Benefiti digitalizacije su su ogromni. To nije mali novac, bruto iznos za potrebe digitalizacije je 17,4 miliona'', istakao je Vujović.

Vojvodić je podsjetio da je za RTCG iz budžeta izdvojeno 7,7 miliona eura, a samo bruto iznos za plate je 7,5 miliona.

''Makedonska televizija ima 23 ,5 miliona eura, HRT ima 195 miliona iz budžeta, Radio Televizija Slovenije 138 miliona, RTS 120 miliona, od čega samo za RTV Vojvodine ide 25 miliona, a mi imamo 7,5 miliona eura iz budžeta. Mi smo televizija s najmanjim brojem zaposlenih, RTS ima 5,5 hiljada, HRT samo honoraraca ima 1,5 hiljada, a mi imamo samo 5 ili 6 honoraraca'', navodi direktor RTCG.

Vojvodić je kazao da je Javni servis do sadašnjeg stanja došao iz jedne zaista loše situacije, ali da su potrebne još neke reforme koje se ne dešavaju preko noći. Takođe, potrebno je urediti finansiranje RTCG, jer sa sadašnjim novcem je i previše urađeno.

''Takva je situacija da društvo i parlament zbog svojih nekih, ja bih rekao, političkih interesa, nije briga da Javni servis bude moderan, digitalizovan i još bolji'', kaže Vojvodić.

On je rekao da je veliki uspjeh menadžmenta to što je zgrada Javnog servisa i zemljište upisano kao vlasništvo RTCG, što je vrijednost od oko 15 miliona eura.

''Uspjeli smo da ponovo postanemo najgledanija televizija u Crnoj Gori. U prethodna dva mjeseca, šer prvog programa je bio 30, a drugog 11'', kazao je Vojvodić, dodajući da je RTCG najozbiljniji medij u državi.

Broj radnika je smanjen sa 860 na 720 i isplaćene su otpremnine.  

''Sa samo 1,2 miliona koje nam je odobrila Vlada, ova kuća je prvi put u istoriji na nuli u prvih pola godine'', naglasio je Vojvodić.

Mundial donio 200 hiljada Javnom servisu

Rukovodilac sektora za marketing Vanja Šipovac istakla je da, u odnosu na 2011. godinu, novi menadžment bilježi rast prihoda od 68,6 odsto i 67,6 odsto naplaćenih potraživanja u odnosu na 2011.

''Projektovani plan prihoda za 2014. godinu nam je 1,4 miliona, za prvih šest mjeseci bilježimo rast od 19,6 odsto u odnosu na 2013. što nam govori da ćemo imati oko 200 hiljada eura više'', kaže Šipovac i dodaje da je na rast prihoda najviše uticao sportski program, zajedno sa serijskim.

''Svjetsko prvenstvo u fudbalu nam je donijelo nešto više od 200 hiljada eura'', rekla je Šipovac.

Značajno je, kako je kazala, to da je smanjen broj kompenzacija gotovo za 90 odsto u odnosu na 2010. i 2011, što je bilo sporno u ranijem poslovanju RTCG.

Pomoćnica generalnog direktora Vanja Šćekić navela je da su prihodi opredijeljeni za Javni servis u padu od 2009. godine, dok sopstveni prihodi značajno rastu u odnosu na taj period. Ona je kazala da se nada da će novi Savjet istrajati na iznalaženju modela finansiranja koji će obezbijediti održivost Javnog servisa. 

Član Savjeta RTCG Goran Đurović kazao je da je novi menadžment pokazao veliki napredak u nekim segmentima, a stagnaciju u drugim. On je ponovio da je potrebno još raditi na edukaciji kadrova kuće. 

Maša Mališić

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније