Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Blic ]

31. 08. 2014. 08:16 >> 09:08

TESTOVI POKAZALI

Kancerogena materija u gumicama za narukvice

Britanska firma "Entertejner", najveći lanac prodavnica igračaka u Velikoj Britaniji, povukla je iz prodaje gumice za pravljenje popularnih narukvica i sitnih igračaka nakon što je otkriveno da sadrže kancerogene hemikalije.

 

Testovi na raznobojnim gumicama koje su organizovali novinari Bi-Bi-Si programa "Midlends tudej" pokazali su da one sadrže 40 odsto ftalata, materije koja po EU propisima može u proizvodu da bude najviše  0,1 odsto.

“Za nas u "Entertejneru" bezbjednost djece je najveći prioritet, pa smo zato iz preventivnih razloga odmah uklonili sve gumice iz prodaje dok ne obavimo kompletnu istragu”, rekli su u toj firmi.

"Indipendent" piše da se ftalati koriste da bi plastiku učinili fleksibilnijom, ali pošto se radi o poznatom karcinogenu njihova upotreba je strogo kontrolisana.

Pomama za gumicama od kojih se prave narukvice i sitne igračke krenula je iz SAD i zahvatila i Britaniju gdje je čak haljina načinjena od tih gumica prodata za oko 200.000 eura.

Birmingemska kancelarija za istraživanja, nezavisno tijelo koje testira modni aksesoar, kaže da je u gumicama našlo dva zabranjena ftalata.

“Ftalati dospijevaju u ljudski organizam sisanjem i očigledno je da je u tom slučaju sitna igračka koja visi na narukvici veoma rizičan predmet”,  navodi Merion Vilson koja je vodila test.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније