Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 03. 2013. 19:27   >>  19:17

OTVORENO PISMO

AKEM traži pomoć Vlade

Asocijacija komercijalnih emitera (AKEM) zatražila je od Vlade i premijera Mila Đukanovića da se aktivno uključe u rješavanje njihovih problema koji su, kako tvrde, nastali zbog pritiska Radio-difuznog centra (RDC) i Agencije za elektronske medije (AEM) na crnogorske elektronske medije.

U otvorenom pismu koji je AKEM naslovio na građane Crne Gore, premijera, predsjednika parlamenta i Ministarstvo kulture, ocijenjeno je da je stanje elektronskih medija u Crnoj Gori lošije „nego što je ikada bilo u kratkoj istoriji medijskog pluralizma, kako ga medijski 'zaduženi eksperti' u toj oblasti nazivaju“.

U toj asocijaciji smatraju da nikad nije bilo teže raditi po uzusima novinarske profesije „i oduprijeti se pritiscima i napadima na medije koje sinhronizovano, već duže vrijeme, sprovode RDC i AEM“.

„Pod maskom poštovanja zakonskih obaveza emitera, namećući nam nemoguće finansijske obaveze, RDC i AEM pokušavaju da skrenu pažnju sa svojih finansijskih planova, da ne kažemo rasipništva , prilagođenih njihovim ličnim potrebama i apetitima, kao da smo u najboljim finansijskim vremenima i mi i Crna Gora“, kaže se u pismu.

Navodi se da je dovoljno pogledati finansijske planove, broj zaposlenih u RDC-u, kreditna zaduživanja, vozne parkove, luksuzne prostorije čiji visoki mjesečni zakup sigurno utiče i na cijene koje je RDC odredio emiterima, preobimne administracije, „prenaduvane“ projekcije banalnih troškova, pa shvatiti ko je pravi uzrok katastrofalnog stanja crnogorskih komercijalnih emitera.

„Neregulisanjem odnosa, što je obaveza regulatora, vezanih za regionalne TV kanale, koji slobodno i bez ikakvih restrikcija emituju kupljeni program i marketing, za posljedicu ima smanjenje 'marketinškog kolača' u Crnoj Gori za više od 50 odsto, čime su crnogorski elektronski mediji dovedeni u neravnopravan, podređen položaj i pred zatvaranje“, tvrde iz AKEM-a.

Prema njihovim riječima, dovoljno je vidjeti kako su crnogorski mediji uslovljeni za ulazak u kabal drugih država.

„Primjer je TV Vijesti, kojoj se odobrava emitovanje kablom za teritoriju Srbije, ali bez marketinga, filmova i serija, dakle samo sa sopstvenom produkcijom“, pojasnili su iz AKEM-a.

U toj asocijaciji smatraju da su crnogorski medijski prostor i publika toliko mali, da se trebalo bar malo potruditi oko donošenja zakonske regulative, koja može i treba da podstakne rad domaćih emitera.

Iz AKEM-a naglašavaju da nije dobro koristiti iskustva onih koji su enormno veći i bogatiji, i čije tržište omogućava lakše i sigurnije funkcionisanje, i da treba podržati istinski medijski pluralizam „a ne na sav glas vikati - previse je medija”.

Prema njihovim riječima, trenutno se medijski pluralizam sastoji od prisustva dva moćna strana emitera, koji zajedno odnose najveći dio „markentiškog kolača“ i samim tim stvaraju pogodno tlo da se domaći emiteri, pritisnuti sa svih strana, počnu polaku gasiti.

„Kad se domaći emiteri pogase, odgovorno tvrdimo nastaće 'specifično raspoloženje', jer su dežurni dnevni zviždači sa uzvikom 'previže je medija' obezbijedili prostor samo za sebe. Još imamo sreću da to AEM zvanično nije nikada kazala“, navodi se u pismu.

Iz AKEM-a su ocijenili da je „ovo veliko iskušenje i presudni trenutak za crnogorske elektronske medije i novinarstvo, u pravom smislu te riječi, jer su se potpuno izmiješali interesi pojedinaca koji gazduju agencijama, savjetima i njihovim upravnim odborima i politike, ali i medijskih interesnih krugova.

„Tako da će novinarstvo i elektronski mediji najvjerovatnije izgubiti ovu bitku, ukoliko država Crna Gora hitno ne preduzme adekvatne korake“, smatraju u tom udruženju.

U pismu se navodi da je AKEM, shvatajući da je zadnji čas kada se još nešto može učiniti, vanredno „u stanju stalnog zasjedanja“ i da, kao odgovoran partner, a ne nikakva sukobljena strana predlaže „mjere koje bi osvijetlile medijsku sliku Crne Gore i pomogle emiterima da opstanu uvažavajući jasne novinarske standarde i kodeks“.

„Zahtjevamo od Vlade Crne Gore i premijera Mila Đukanovića da se aktivno uključe u pronalaženje riješenja problema nastalih pritiskom Upravnog odbora RDC-a i Savjeta AEM“, kaže se u pismu.

Iz AKEM-a traže i formiranje revizorske komisije, pod nadzorom Vlade, elektronskih medija, nevladinog sektora koji se bavi pitanjima medija, ali i svih relevantnih međunarodnih činilaca koji djeluju u Crnoj Gori.

Ta komisija bi, kako je pojašnjeno, ispitala navode AKEM-a, i još mnogo drugih činjenica koje, kako tvrde, neopravdano dovode crnogorske elektronske medije u podređen položaj,

U pismu se navodi da, u skladu sa izvještajem komisije, treba za elektronske medije odrediti realne iznose naknada za korišćenje resursa kojim gazduje država Crna Gora, a primjereno ekonomskom trenutku.

U AKEM-u smatraju da treba obezbijediti retroaktivno obračunavanje finansijskih obaveza emitera, koje će biti određene u skladu sa izvještajem komisije.

Iz te asocijacije traže i „trenutni prestanak pritisaka na elektronske medije, do donošenja zaključaka komisije, i pronalaženja rješenja i stvaranju uslova koji bi doveli do opstanka i održivosti elektronskih medija u skladu sa tržišnim načinom poslovanja, prilagođenim ekonomskom trenutku Crne Gore“.

Iz AKEM-a su kazali da će o njihovim zahtjevima i zaključcima obavijestiti sve relevantne međunarodne činioce u Crnoj Gori, strane ambasade, posebno američku, britansku i njemačku, kao i predstavnike OEBS-a, na okruglom stolu koji organizuju 29 marta.

„Ukoliko naši zahtjevi ne budu riješeni u roku koji nam ostavlja mogućnost nastavka rada, bićemo prinuđeni da radikalizujemo proteste jer smatramo da smo, bez naše krivice dovedeni u ovako složenu i tešku situaciju“, zaključuje se u pismu.

 

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније