Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 08. 2014. 10:42 >> 15:37
34

NA IVANOVIM KORITIMA

Policija spriječila bogosluženja

Cetinjska policija je rano jutros, na Ivanovim koritima, spriječila sveštenike Mitropolije Crnogorsko-primorske, ali i Crnogorske pravoslavne crkve, da obave bogosluženje u crkvi Svetog Preobraženja.

"Pod obrazloženjem „čuvanja javnog reda i mira“, policija je fizički onemogućila ulazak u hram cetinjskom sveštenstvu, iako je hram vlasništvo cetinjske Mitropolije, i uprkos tome što se na Preobraženje u crkvici na Ivanovim koritima uvjek služilo sa blagoslovom mitropolita crnogorsko-primorskog, i što se, inače tokom cijele godine, mimo ovog praznika, u njoj redovno obavlja služba sveštenika cetinjske parohije i Cetinjskog manastira", navodi se u saopštenju MCP.

U saopštenju se navodi da je policija spriječila bogosluženje četvrtu godinu za redom.

"Opravdanje policije za ovo kršenje pravnog poretka, je formulisano kao „sprječavanje narušavanja javnog reda i mira“, a sprovodi se tako što se u istu ravan stavljaju zakonske vlasnici, pri tom -kanonski sveštenici, na jednoj strani i grupa građana koji otvoreno promovišu nepoštovanje zakona, na drugoj strani", poručuju iz MCP.

Navode da bi takvo objašnjenje policije imalo smisao u iznenadnim i nepredviđenim situacijama koje prijete da prerastu u sukobe, međutim kako se ono ponavlja već četvrtu godinu za redom, u MCP smatraju, da je po srijedi urušavanje pravnog sistema i kršenje demokratskih normi od strane same države.

"Zašto je to tako, možda će znati da odgovore relevantne međunarodne institucije za zaštitu ljudskih i građanskih prava, kao i predstavnici pomjesnih pravoslavnih crkava, kada ih o svemu ovome budemo obavijestili u najskorijem vremenu", navodi se u saopštenju MCP.

 

Sveštenstvo CPC pokušalo je jutros u 09.00 časova da obavi liturgiju u crkvi na Ivanovim koritima, ali ih je u tome spriječila policija.

Sveštenici CPC su potom ispred crkve obavili liturgiju i krštenje.

Пратите нас на

Коментари34

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније