Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 03. 2013. 11:54   >>  13:35

TRAŽE PLATE

Protesti ispred SO Nikšić

Zaposleni u Službi zaštite i spašavanja Nikšić i danas su protestovali ispred zgrade Opštine od 10 do 11 sati, zahtijevajući isplatu decembarske i januarske plate. Na istom mjestu okupili su se i radnici Rudnika boksita, takođe zahtijevajući isplatu zaostalih zarada. Njima su se pridružili i radnici Rudnika boksita, Metalca Montavar i Messera.

Nikšićki vatrogasci juče su najavili da će se okupljati svakog dana dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

„Protest će biti nastavljen, pošto se niko od nadležnih nije obratio vatrogascima“, kazao nam je predsjednik sindikata Đorđije Marković.

Pripadnici  Službe zaštite od  čelnika opštine traže i obećanje da će im redovno isplaćivati zarade do 10. u mjesecu.

Ispred zgrade lokalne samouprave u Nikšiću protestovali su i radnici Rudnika boksita koji su 8. marta ušli u upravnu zgradu preduzeća, a dva dana kasnije omogućili poslovodstvu da radi, kako ne bi ometali pregovore sa potencijalnim kupcima "crvenog zlata".

Rudari traže isplatu dvije od pet zaostalih plata i pokretanje proizvodnje u preduzeću.

Bivši radnici Metalca Montavar, koji već nedjelju dana štrajkuju glađu ispred kapije fabrike, ponovili su zahtjeve o isplati obećanih otpremnina po Kolektivnom ugovoru po 11,7 hiljada eura, stambenog kredita od pet hiljada i povezivanju radnog staža za prošlu godinu.

Radnici Messera  tražili su da im se odobre uslovi po socijalnom programu, koji je važio za zaposlene u Željezari i njenim nekadašnjim privatizovanim pogonima, što podrazumijeva i beneficirani radni staž, da bi ostvarili pravo na penziju.

Riječ je o radnicima Željezare koji su po ugovoru o preuzimanju prešli 2009. u njemački Messer, koji je na 30 godina bio zakupio Centar tehničkih gasova, ali je raskinut ulaskom turskog Tosčelika.

Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније