Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 08. 2014. 19:03 >> 21:07
5

GRADNJA NA CRNOM JEZERU

NPCG: Stijepović obmanjuje javnost

Nacionalni parkovi Crne Gore nijesu iznenađeni, ali ne shvataju nivo proizvoljnosti i netačnih tvrdnji u pokušajima stvaranja pogrešne slike u javnosti u vezi sa rekonstrukcijom restorana „Crno jezero“, navodi se u reagovanju iz NPCG povodom današnjih protesta koje je organizovala NVO „Centar za razvoj Durmitora“. Mještani Žabljaka protestovali su danas zbog gradnje restorana na Crnom jezeru, jer, kako tvrde, to je suprotnu Prostornom planu i duhu ekološke države. Mještani su rekli da se protive urbanizaciji najljepšeg jezera na Durmitoru i najdragocjenijeg prostora Crne Gore.

Mještani Žabljaka protestovali su danas zbog gradnje restorana na Crnom jezeru, jer, kako tvrde, to je suprotnu Prostornom planu i duhu ekološke države. Mještani su rekli da se protive urbanizaciji najljepšeg jezera na Durmitoru i najdragocjenijeg prostora Crne Gore.

Organizator protesta, Darko Stijepović kazao je da se Žabljačani protive izgradnji objekta na Crnom jezeru koji je drugačiji od onog prije 20 godina.

„Smatramo da je prije izdavanja građevinske dozvole trebalo konsultovati lokalnu zajednicu, nevladine organizacije i eksprte iz oblasti zaštute životne sredine. Osim toga trebalo je uraditi studiju o ekološkoj opravdanosti gradnje objekta. To se u Budvi radi za obični predajnik ili baraku a ovdje za urbanizaciju čitavog jezera to nije urađeno. Mnogo stvari govori da je u postupku izdavanja građevinske dozvole prekršeno niz zakona o mi ćemo to procesuirati pred nadležnim državnim organima i tražiti od Vlade da se postupak prekontroliše i da se ljudi u lokalnoj zajednici makar malo pitaju o svom bivstvovanju na Žabljaku", kazao je Stijepović.

Slično misle i drugi učesnici protesta.

"Krajnje je vrijeme da prestane beskrupulozna eksploatacija Durmitora od Podgorice. Znamo kako i šta treba da radimo. Nažalost u ovoj zemlji sve ide u Podgoricu, cijeli sjever je eksploatisan, jednom rječju dosta je", kazala je Žabljačanka Aleksandra Vuković.

Baranka Ranka Šljivančanin kaže da živi na primorju ali da Žabljak doživljava kao svoj grad, prenosi dopisnica Radija CG Senka Popović.

„Prosto sam zaprepašćena, nijesam nekoliko godina dolazila na Crno jezero i kada sam ugledala ove žice, to nije moje jezero, to nije moj Žabljak", kazala je ona.

Simbolično živim zidom, obalom Crnog jezera, na kraju skupa, učesnici protesta su poslali poruku da neće odustati od zaštite Crnog jezera i najavili nove protesta.

Prilog Krsta Čabarkape, TVCG

NPCG: Proizvoljne i netačne tvrdnje o gradnji restorana

Iz NPCG podsjećaju da je restoran Nacionalnog parka Durmitor – Crno jezero izgorio u požaru u decembru 2010. godine. Saopštenje objavljujemo integralno.

 

I pored svih odgovora, informacija i pojašnjenja koje je, na sopstvjeni zahtjev dobio na sastanku u Ministarstvu održivog razvoja i turizma prije deset dana, od odgovornih lica u vezi sa rekonstrukcijom i izgradnjom restorana: državnog sekretara MORT-a, generalnog direktora za građevinarstvo MORT-a i direktora Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, g-din Stijepović i dalje nastavlja da obmanjuje crnogorsku javnost iznoseći netačne i neistinite tvrdnje u vezi sa ovim objektom:

1. Nije tačna tvrdnja ove NVO da se restoran gradi u Prvoj zoni zaštite. Tačno je da važećim Prostornim planom posebne namjene NP Durmitor lokacija na kojoj će se rekonstruisati restoran Crno jezero pripada drugoj zoni zaštite Nacionalnog parka u kojoj je dozvoljena izgradnja-rekonstrukcija turističko-ugostiteljskih objekata.

Nakon dobijanja urbanističko-tehničkih uslova izdatih od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore je pristupilo projektovanju restorana „Crno jezero“ uz poštovanje ključnih vizuelnih elemenata prethodnog restorana, poštovanje svih ekoloških principa i standarda i po ugledu na arhitektonsko nasljeđe Durmitorskog kraja.

O svim aktivnostima blagovremeno su informisane sve relevantne institucije – Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Opština Žabljak...

2. Nije tačna izjava NVO „Centra za razvoj Durmitora“ da se „nelegalno gradi restoran na obali Crnog jezera“. Tačno je da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo Javnom preduzeću građevinsku dozvolu za rekonstrukciju restorana u postojećim gabaritima. Gabariti planiranog restorana biće identični gabaritima restorana prije nego što je izgorio u požaru, odnosno 300 metara kvadratnih u prizemlju i 100 metara kvadratnih u pokrovlju.

3. Nije tačna tvrdnja da će planirani objekat imati i smještajne kapacitete. Tačno je da će funkcija restorana „Crno jezero“ biti isključivo ugostiteljskog karaktera – nacionalni restoran.

4. Konstatacija da će budući restoran „imati veliki broj mjesta za sjedenje“ je proizvoljna. Tačno je da je Projektom predviđena otvorena terasa površine 150 metara kvadratnih projektovana u skladu sa kapacitetima i potrebama budućeg restorana.

5. Nije tačno „da nije planirana kanalizaciona mreža“. Projektom je predviđeno postavljanje savremenog uređaja za prečišćavanje otpadnih voda na bazi otpadnog mulja čime će se značajno unaprijediti tretman zaštite u odnosu na prethodni koji je funkcionisao 25 godina.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore je raspisalo javni poziv – otvoreni postupak za izgradnju-rekonstrukciju, izvođenje građevinsko-zanatskih radova ugostiteljskog objekta – restorana na obali Crnog jezera u NP Durmitor. Na Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača izjavljena je žalba Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javnih nabavki od strane drugoplasiranog ponuđača. Javno preduzeće još uvijek nije dobilo odgovor od ove Komisije.

Što se same izgradnje i budućeg izgleda restorana tiče, arhitektonsko rješenje je upravo takvo da su njime ispoštovane ambijentalne vrijednosti lokacije, a njegov izgled projektovan u skladu sa autohtonim i tradicionalnim graditeljstvom na području Durmitora.

Nacionalni parkovi Crne Gore su uvjereni da će se rekonstrukcijom restorana „Crno jezero“ nadomjestiti nedostajući objekat koji je nekada bio simbol kako NP Durmitor tako i samog Žabljaka i ujedno obogatiti turistička ponuda sjevera. Nacionalni parkovi Crne Gore očekuju da će u vrlo brzom roku, a po završetku administrativnih procedura, početi sa izgradnjom restorana. 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније