Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 08. 2014. 13:21 >> 13:21

BORBA PROTIV NASILJA

Istanbulska konvencija obavezuje i Crnu Goru

Nova Konvencija Savjeta Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, primjenjuje se od danas, a njom se obavezuje i Crna Gora za zakonodavne i druge mjere podrške za svaku žrtvu koja je bila izložena nasilju.

Istanbulska konvencija je prvi pravno obavezujući međunarodni instrument u Evropi u oblasti nasilja nad ženama i nasilja u porodici, i najdalekosežniji međunarodni ugovor koji se bavi tim oblikom kršenja ljudskih prava.

“Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope sa zadovoljstvom konstatuje da Crna Gora pripada grupi od prvih 11 država u kojima Konvencija stupa na snagu, što je još jedan dokaz naše posvećenosti ostvarenju njenog cilja”, saopšteno je iz parlamenta.

Konvencijom, nasilje nad ženama se definiše kao kršenje ljudskih prava i oblik diskriminacije nad ženama. Konvencija zahtjeva od država potpisnica potpunu posvećenost prevenciji, zaštiti, procesuiranju i sankcionisanju akata nasilja.

Države potpisnice su se obavezale da će preduzeti sve zakonodavne i druge mjere za usvajanje i primjenu djelotvornih, sveobuhvatnih i koordinisanih državnih politika koje obuhvataju sprječavanje i borbu protiv svih vidova nasilja obuhvaćenih Konvencijom, na način da prava žrtava budu u središtu svih mjera i da se ostvaruju saradnjom svih organa, institucija i organizacija.

Stupanjem na snagu Konvencije počinje i obaveza Crne Gore za preduzimanja neophodnih zakonodavnih i drugih mjera kako bi se obezbjedile neophodne kratkoročne i dugoročne specijalizovane usluge podrške za svaku žrtvu koja je bila izložena bilo kojem obliku nasilja obuhvaćenom Konvencijom.

"Kao i otvaranje odgovarajućih lako dostupnih sigurnih kuća u dovoljnom broju za bezbjedan smještaj i proaktivnu pomoć žrtvama nasilja, posebno ženama i njihovoj djeci", kaže se u saopštenju.

Konvencija je danas, osim u Crnoj Gori, stupila na snagu u Albaniji, Andori, Austriji, Bosni i Hercegovini, Danskoj, Italiji, Portugaliji, Srbiji, Španiji i Turskoj.

U Francuskoj i Švedskoj stupiće na snagu 1. novembra, a još 23 države su potpisale Konvenciju, ali je joŠ nisu ratifikovale.

Konvencijom je predviđeno formiranje Ekspertske grupe za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici koja će pratiti primjenu ove Konvencije od država članica.

U Savjetu Evrope je formirana Mreža parlamentaraca za borbu protiv nasilja nad ženama. Mrežu čini 51 poslanik koji pripadaju državama članicama i državama posmatračima u PSSE.

Promovisanje Istanbulske konvencije je jedan od glavnih ciljeva Mreže, na čijem čelu je kao politički koordinator poslanik Mendes Bota, a predstavnik Crne Gore u Mreži je poslanica Snežana Jonica.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније