Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 08. 2014. 10:17 >> 10:17

U STAROM GRADU

Bar: Danas Etno bazar

Drugi Etno bazar, koji organizuju Organizacija žena Bara i Rotari klub Bar, biće danas održan u Starom gradu.

Autorke projekta, Anastazija Miranović i Gordana Vujović, potrudile su se da, uprkos finansijskim teškoćama koje prate kulturne manifestacije, program Bazara bude kvalitetan i zanimljiv, da posjetiocima, među kojima će sigurno biti mnogo turista, na najbolji i najljepši način predstavi dio kulturne baštine Bara, Crne Gore i regiona.

Tema Drugog bazara je – čipka. Autorima i organizatorima je veoma drago što će gošće Bazara biti članice udruženja "Gračaničko keranje“ iz bosanskog gradića Gračanice. One će pokazati čipku koja u ovom kraju postoji nekoliko stotina godina, a vrijedne i umješne žene su je obnovile, prilagodile novom vremenu, zaštitile i pokazale ljubiteljima tradicionalnih rukotvorina širom Evrope. Osmislile su i mali, bijelo-zeleni "Srebrenički cvijet“, koji na reverima nose i poznate holivudske zvijezde.

Za organizatore je izuzetno važan korak uspostavljanje saradnje sa ženama iz Ostrosa, koje su, kroz projekat Biznis startup centra, nedavno osnovale udruženje, čije članice su prošle nekoliko kurseva /šivenje, krojenje, filcovanje vune. Posebno su posvećene izradi čipke koja se tradicionalno radi u Krajini. Njihove radove, posjetioci će vidjeti na modelima koje je, specijalno za ovu priliku kreirala Anastazija Miranović.

Svoje čipke, ali i druge rukotvorine, pokazaće vrijedne i darovite Baranke, kao i žene sa Cetinja, iz Budve, Kotora, Risna, Ulcinja i drugih crnogorskih gradova.

"Izuzetno smo ponosni što će – zahvaljujući ljubaznosti Nade Radović, profesorice u penziji, čuvarke i posljednje čipkarice autentične Dobrotske čipke– posjetioci Etno bazara u Baru moći da vide ovu znamenitu čipku, koja je nastala u 12. vijeku. O kakvoj vrijednosti se radi najbolje govori podatak da je Dobrotska čipka zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Crne Gore. Pored izuzetnih eksponata koji svjedoče o dugoj istoriji i tradiciji starih zanata, na Bazaru će biti promovisana publikacija Biznis start-up centra 'Žene koje pomjeraju granice'. Riječ je o analizi ženskog preduzetništva i primjerima dobre prakse u Opštini Bar. Posjetioci bazara upoznaće neke od 28 izuzetnih žena. Interesantno je da su neke od njih i aktivne učesnice i saradnice u pripremi prvog i drugog Etno bazara", rekla je medijima Gordana Vujović, jedna od organizatorki. 
 
Etno bazar realizuje se kao prateći dio programa "Barskog ljetopisa“. 

(tekst i foto: barinfo.me)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније