Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 03. 2013. 15:42 >> 15:33

NAJUGROŽENIJIM GRAĐANIMA

Subvencioniranje računa za struju do juna

Subvencioniranje računa za utrošenu električnu energiju najugroženijim kategorijama stanovništva biće nastavljeno do juna, prenosi Mina.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da je za subvencioniranje računa do kraja februara iz budžeta izdvojeno 197,9 hiljada eura.

Prema Informaciji o Programu subvencioniranja računa za utrošenu električnu energiju naugroženijim kategorijama stanovništva, ukupni rashodi za subvenciju u prošloj godini iznose oko 1,9 miliona eura. Broj korisnika subvencije u decembru prošle godine iznosio je 14,096 hiljada, za šta je opredijeljeno 19,63 hiljade eura.

Država je, prema Zakonu o energetici, obavezna da subvencionira socijalno najugroženije građane, što je Vlada, od oktobra 2007., u kontinuitetu radila.

„Kako je povećanje cijena električne energije, od početka prošle godine izazvalo veliko nezadovoljstvo u crnogorskoj javnosti, uprkos tome što je nastavljeno sa subvencioniranjem ovih kategorija, Vlada je donijela odluku da se potencijalni broj korisnika proširi na 25 hiljada. Samim tim je došlo do povećanog pritiska ranjivih grupa za uključivanje u program subvencija“, kazali su iz Vlade.

Zaključkom Vlade, od 5. jula prošle godine, odlučeno je da se računi za struju socijalno najugroženijim kategorijama subvencioniraju do 31. oktobra prošle godine i da ministarstva ekonomije, rada i socijalnog staranja i finansija, u saradnji sa Elektroprivredom Crne Gore, razmotre mogućnost iznalaženja fleksibilnijeg modela primjene subvencioniranja.

„Shodno tome, nastavljeno je subvencioniranje na način da se račun do 60 eura subvencionira 40 odsto, a preko 60 eura, 24 eura“, podsjetili su iz Vlade.

Dosadašnje iskustvo u sprovođenju programa subvencioniranja pokazuje, kako su naveli, da nije realno očekivati da svi potencijalni korisnici, njih oko 27 hiljada, budu uključeni u proces subvencioniranja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније