Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 03. 2013. 11:25 >> 11:18

BANKARSKI OMBUDSMAN

Usvojiti zakone o potrošačkim kreditima

Zakone o zaštiti potrošača i o potrošačkim kreditima, kao i podzakonska akta koja proizilaze iz njih, trebalo bi usvojiti što prije kako bi se poboljšao status klijenata i žiranata, ocijenio je bankarski ombudsman, Halil Kalač.

On je, u cilju bolje zaštite klijenata i žiranata, predložio i donošenje Strategije finansijske edukacije.

„Bankarskom ombudsmanu treba omogućiti da daje inicijative za izmjenu i dopunu pojedinih propisa, radi njihovog usklađivanja sa međunarodnim standardima, u oblasti prava i zaštite prava korisnika bankarskih proizvoda i usluga“, rekao je Kalač agenciji Mina-business.

On smatra i da bi bankarskom ombudsmanu trebalo omogućiti da daje mišljenja na nacrte zakona, drugih propisa ili akata, koji regulišu tu materiju, ukoliko je to potrebno u cilju unaprijeđenja zaštite prava klijenata banaka i mikrofinansijskih institucija (MFI).

„Bankarskom ombudsmanu treba omogućiti i da daje mišljenja o zaštiti prava klijenata, na zahtjev organa koji o tim pravima odlučuje, bez obzira na vrstu ili stepen postupka koji je u toku pred tim organom“, poručio je Kalač.

Prema njegovim riječima, trebalo bi povećati i broj izvršilaca u kancelariji bankarskog ombudsmana, u skladu sa njegovim potrebama, shodno Akcionom planu Nacionalnog programa zaštite potrošača od prošle do 2015. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније