Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 01. 2013. 13:52   >>  13:52

PREDSJEDNIK U 2012.

Vujanović uvažio 142 molbe za pomilovanje

Predsjednik Filip Vujanović prošle godine, od 310 zahtjeva, uvažio 142 molbe za pomilovanje osuđenih lica.

U svim tim slučajevima postojao je pozitivan prijedlog Ministarstva pravde prema njihovoj opravdanosti.

Vujanović je od uvaženih molbi za pomilovanje izrečene zatvorske kazne zamijenio uslovnom osudom u 46 slučajeva, u 42 zahtjeva zatvorske kazne su zamijenjene novčanom, a u 48 slučajeva je djelimično oslobodio od izvršenja kazne zatvora osuđena lica.

U obrazloženju Vujanovićeve odluke o broju i strukturi pomilovanja se ističe da se u najvećem broju slučajeva radi o licima koja su djela učinila u značajno ranijem periodu prije pomilovanja. “U tom periodu nijesu vršena krivična djela, pa su i svojim ponašanjem osuđena lica pokazala da se ostvarila resocijalizacija”.

“Istovremeno, u međuvremenu, izmijenile su se okolnosti za osuđena lica u njihovu korist što sud nije mogao znati. U takvim slučajevima bilo bi krajnje kontraproduktivno takva lica upućivati na izdržavanje kazne jer je svrha kažnjavanja resocijalizacija, a ona se već ostvarila”, kaže se u saopštenju.

Za lica koja se pomiluju skraćenjem kazne koja se izdržava daje se više mišljenja, među kojima pravosudnih organa, Centra za socijalni rad i Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније