Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 03. 2013. 12:02   >>  14:24 1

PACIJENTI PRAVE ZALIHE

Ljekari nekontrolisano izdaju recepte

U Crnoj Gori i dalje postoji problem neracionalnog izdavanja recepata i stvaranja zaliha ljekova u kućnim apotekama. Na taj problem upozorava direktor Montefarma Budimir Stanišić, koji se u to još jednom uvjerio nakon poziva građanima da u apoteke Montefarma donesu ljekove kojima je istekao rok trajanja, kako bi bili uništeni.

 

,,Imali smo prije neki dan slučaj pacijenta koji je došao u jednu od naših apoteka u Podgorici i donio ljekove kojima je rok trajanja istekao i to u vrijednosti od 2.670 eura", kazao je Stanišić za Antenu M.


Prošle godine je kroz apoteke Montefarma na osnovu ljekarskih recepata izdato oko 5 miliona i 100 hiljada kutija ljekova građanima Crne Gore. Diskutabilno je međutim da li je zaista bilo neophodno da ljekari prepišu toliku količinu ljekova.


Stanišić upozorava-velika potrošnja ljekova primarno predstavlja loš uticaj na zdravlje. Sa druge strane, to je i ozbiljan atak na novac svih nas, koji iz zajedničke kase, sredstvima solidarnosti plaćamo neracionalnu potrošnju ljekova:


,,Jednom pacijentu za istu dijagnozu ljekari iz primarne zdravstvene zaštite propisiju četiri do šest kutija mjesečno što apsolutno nema veze ni sa strukom, ni naukom ni sa racionalnim i korektnim ponašanjem prema ljekovima  koji su društveno dobro a za koje se odvajaju ogromne sume novca", ističe Stanišić.


No iako informacioni sistem zdravstva ima preciznu statistiku  koji ljekar šta prepisuje i kom pacijentu, problem je u tome što nema sankcija:


,,Očigledno da i pored svih analiza do sada nije postojala sankcija za onoga ko propisuje više ljekova pacijentima nego što je medicinski opravdano. Jer apsolutno nije opravdano medicinski propisati 4 ili 6 kutija za mjesec dana jednom pacijentu bez obzira na njegov strah da će možda ostati bez tog lijeka", dodaje Stanišić.


Kako bi  stali na put nekontrolisanom  prepisivanju  ljekova, Ministarstvo Zdravlja i Fond zdravstva  nastoje da produže trajanje recepta na 21 dan i da automatskom blokadom onemoguće propisivanje više od dvije kutije jednog lijeka za mjesec. To je efikasan način, zaključuje za Antenu M Budimir Stanišić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније