Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 03. 2013. 09:20   >>  15:51 1

OPASNO I ZA LJUDE

VIDEO: Ivanović: Spriječićemo širenje Q groznice

Q groznica se javlja kod domaćih životinja i najčešće se pojavljuje u državama okruženja, a slučajevi u Crnoj Gori pokazuju da ni nas ne zaobilazi. Za sada je Q groznica pronađena u četiri gazdinstva, tri u Bijelom Polju i u jedom na Žabljaku.

Groznica može da se prenese i na ljude, ali ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović tvrdi da nije riječ o epidemiji. On je kazao da se preuzete sve mjere da se taj problem riješi. Veterinarska uprava je pojačala nadzor. 

Q groznica ubija jagnjad domaćina sa Durmitora

Uz sve teškoće koje  je donijela durmitorskim stočarima ova, po svemu, izuzetno teška zima, domaćina Veljka Stijepovića iz sela Vavorje podno Durmitora zadesila je još jedna nevolja. Njemu je odnedavno Q (kju) groznica odnijela 70 jagnjadi. 

Riječ je o bolesti od koje najčešće obolijevaju ovce i koze, ali i ostale domaće životinje, kazao je veterinar u Žabljaku Vladimir Terzić. Terzić upozorava da se ova bolest pored životinja prenosi i na ljude.

,,Odmah po prijavljivanju uginuća jagnjadi mi smo uzeli uzorak i poslali u nadležnu veterinarsku laboratoriju u Podgorici gdje je dijagnostikovana Q groznica. Za dalje postupanje u ovakvim slučejevima čekamo nalog nadležne veterinarske inspekcije ", kazao je Terzić.

Farmu Veljka Stijepovića koja broji 150 ovaca posjetila je veterinarska inspekcija kao i ljekari epidemiološke službe Doma zdravlja iz Pljevalja koji su naložili mjere zaštite.

,,Uginuće jagnjadi se nastavlja. Do sada je mrtvo ojagnjeno više od 70, ali ima preživjele jagnjadi ",kaže Veljko Stijepović uz očekivanje da će mu nadležne državne institucije a prije svih ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nadoknaditi bar dio velike štete koja je zadesila njegovu farmu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније