Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 03. 2013. 17:11   >>  17:02

KOD ŽIVOTINJA

U B.Polju i Žabljaku registrovana Q groznica

Od kraja januara do marta, na teritoriji opština Bijelo Polje i Žabljak, Veterinarska služba registrovala je pojavu zarazne bolesti, Q-groznica, kod koza, ovaca i goveda, saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede.

„Po prijavi vlasnika da su kod životinja primijetili promjene zdravstvenog stanja i povećan broj pobačaja, stručno osoblje Veterinarske ambulante „Vet-Sanus“, „Veterinarske ambulante Bijelo Polje“ i „Veterinarske ambulante Žabljak“, izašlo je na teren i na licu mjesta postavilo sumnju da se radi o bolesti Q-groznica“, navodi se u saopštenju.

Radi postavljanja tačne dijagnoze, uzeti su odgovarajući uzorci i dostavljeni Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji za laboratorijsko ispitivanje.

Laboratorijska ispitivanja potvrdila su prisustvo bolesti kod 62 koze i jedne krave u jednom gazdinstvu sa područja mjesta Sušica; osam ovaca u jednom gazdinstvu sa područja mjesta Kovren; četiri koze u jednom gazdinstvu sa područja mjesta Sipanje u opštini Bijelo Polje,kao i kod jedne ovce sa područja mjesta Javorje, opština Žabljak.

Veterinarska uprava je, u cilju zaštite zdravlja ljudi, očuvanja stočnog fonda i spriječavanja širenja ove bolesti, stavlja pod stalni pojačani nadzor veterinarske službe, područje mjesta Sušica, Kovren i Sipanje u opštini Bijelo Polje i područje mjesta Javorje, opština Žabljak, navedeno je u saopštenju.

„Veterinarska uprava, zajedno sa veterinarskom inspekcijom Uprave za inspekcijske poslove, u saradnji sa terenskom veterinarskom službom u Bijelom Polju i Žabljaku, i Specijalističkom veterinarskom laboratorijom u Podgorici, preduzima dalje mjere u cilju blagovremenog otkrivanja eventualnih novih slučajeva oboljenja, kao i na suzbijanju i iskorjenjivanju ove bolesti“.

Držaocima koza, ovaca i goveda preporučeno je da ne nabavljaju nove životinje od neprovjerenih dobavljača, da, u slučaju kupovine životinja, od prodavca zahtijevaju uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja izdato od nadležnog veterinara za područje odakle potiču životinje, da ne miješaju svoje životinje sa životinjama sa drugih gazdinstava, da fizički odvoje ovce i koze od goveda, da, ukoliko primijete promjene zdravstvenog stanja, a posebno ako dođe do pobačaja, ne koriste termički neobrađeno mlijeko.

 

Iz Ministarstva je preporučeno dalje da, čim vremenske prilike dozvole, sprovedu mjere uklanjanja ektoparazita i zaštite životinja od krpelja, da izvrše temeljno čišćenje štala u kojima borave ovce, koze i goveda, da izvrše preventivnu dezinfekciju štala (podova i zidova) prskanjem krečnim mlijekom ili drugim odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom, da ograniče ulazak  drugim licima u svoje štalske objekte, osim licima zaduženim za životinje i da,u slučaju pojave pobačaja životinja,  odmah obavijeste nadležnu veterinarsku službu.

U saopštenju je pojašnjeno da je Q- GROZNICA bolest od koje obolijevaju mnoge domaće životinje, posebno ovce, koze i goveda. Uzročnik bolesti je rikecija Coxiella burnetii. Zaražene ovce, koze i goveda su glavni izvori infekcije za ljude.

Kod ovaca, koza i goveda, bolest ima često neprimjetan tok koji se ipak može manifestovati pobačajem što je posebno važno, imajući u vidu da se uzročnik nalazi u tkivu placente, odnosno plodovoj vodi, tako da nakon pobačaja lako dolazi do stvaranja zaraženog materijala. Izlučevine zaraženih životinja poput mlijeka, urina, fecesa takođe mogu biti izvor zaraze pogotovo kada se osuše i pomiješaju sa prašinom gradeći zarazni materijal koji se lako prenosi vazduhom.

Konzumiranje termički neobrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda od termički neobrađenog mlijeka, predstavlja moguću opasnost po zdravlje budući da se čovjek može, iako rijetko, inficirati i tim putem.

Navodi se da je kod ljudi, Q-groznica bolest koja se u prvom redu manifestuje naglom pojavom groznice - povišena tjelesna temperatura (najčešće do 40° C), propraćena sa opštom slabošću organizma, znojenjem, jakom glavoboljom, boli u mišićima i grudima, kašljem i mučninom. Bolesti su najviše izložene osobe u neposrednoj blizini zaraženih životinja, posebno veterinari, držaoci životinja, radnici u mljekarama i klanicama. Međutim, zaraženi materijal se može prenositi i na velike udaljenosti putem vazduha i vjetra.

Poslednji put, Q-groznica je registrovana na teritoriji Crne Gore kod životinja 2007., na teritoriji opštine Nikšić. Ovo oboljenje se redovno javlja u zemljama regiona, bilo u vidu sporadičnih slučajeva ili u vidu većih ili manjih epidemija, što ovoj bolesti daje endemični karakter na Balkanu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније