Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 07. 2014. 14:02 >> 14:09
4

GENOCID U SREBRENICI

Tuzović: Mnogi zločinci nekažnjeni

Predstavnici Foruma Bošnjaka Crne Gore (FBCG) položiće sjutra cvijeće u Spomen parku Pobrežje u Podgorici, povodom evropskog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i civilne žrtve ratova vođenih na prostorima bivše Jugoslavije od 1991. do 2001.

Iz FBCG izrazili su najdublje saosjećanje sa porodicama žrtava, posebno sa onima koji tragaju za posmrtnim ostacima najmilijih, prognanim i raseljenim, kojima nijesu stvoreni uslovi za povratak na svoja ognjišta.

"Navršava se još jedna godina od genocida počinjenog nad preko osam hiljada Bošnjaka u Srebrenici. Blizu je i četvrt vijeka od stradanja nekoliko stotina hiljada ljudi na prostoru bivše Jugoslavije, a i dalje traje prikrivanje i minimiziranje stravičnih zločina iz vremena beščaća i genocidne politike", kazao je predsjednik Savjeta FBCG Husein Tuzović.

Prema njegovim riječima, mnogi organizatori i izvršioci zločina još nijesu procesuirani, a dio njih se nakon minimalnih zatvorskih kazni nalazi na slobodi.

"Da se zločini nikada više ne bi ponovili moramo sa njima prvo da se suočimo, priznamo grešku i pokajemo se. Otklon od zločina 90-tih, po našem mišljenju samo je na verbalnom nivou", rekao je Tuzović.

Kako je naveo, nastavljaju se pokušaji osporavanja genocida, sopstveni zločini pravdaju se tuđim zločinima, čime se svjesno ili nesvjesno stvara ambijent za nove zločine.

"Za uspostavljanje istinskog povjerenje u regionu neophodno je pravdom zaštititi žrtve i njihove porodice, na tome graditi trajan otklon od politike koja je uzrokovala tragične događaje 90-tih", ocijenio je Tuzović.

On je kazao da ratni zločini ne zastarijevaju, navodeći da važno što efikasnije utvrđivanje krivične odgovornosti svih koji su učestvovali u zločinima, koji su ih osmislili i naredili, kao i onih koji ih nijesu spriječili.

"Sve to uz obeštećenje i zbrinjavanje porodica, podizanje spomen obilježja kao početak javnog i institucionalnog suočavanje sa prošlošću kako bi generacije koje dolaze mogle prepoznati ratne i zločinačke ideologije i politike", rekao je Tuzović.

FBCG pozvao je nadležne i sve građane da se na ovaj dan prisjete ne samo stradanja nevinih žrtava iz Srebrenice već i deportovanih izbjeglica iz Herceg Novog, otetih putnika iz voza u Štrpcima, progona Bukovičana, napada na civile u Kaluđerskom lazu, i svih drugi zločina u kojim su stradali nevini.

“Vrijeme je da po uzoru na evropsku praksu osude nacizma, izađemo iz mraka devedesetih”, poručio je Tuzović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније