Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 07. 2014. 13:26 >> 13:27

MARKOVIĆ PORUČIO

Vladavina prava, pa evropski kvalitet života

Nezavisno pravosuđe je prvi i najvažniji garant pravne sigurnosti, a bez takvog pravosuđa nema kvalitetnih zakona, poručio je ministar pravde Duško Marković na Okruglom stolu o zakonima iz oblasti pravosuđa.

Okrugli sto organizovan je u okviru programa javne rasprave o Zakonu o Sudskom savjetu i pravima i obavezama sudija, Zakonu o sudovima i Zakonu o državnom tužilaštvu.  o čijim ćemo nacrtima danas raspravljati.

"Da bismo odgovorili izazovima koji su pred nama, moramo usmjeriti sve naše kreativne potencijale na ostvarenje zacrtanih ciljeva od opšteg interesa, a to je evropski kvalitet života u Crnoj Gori, kojeg nema bez pravne sigurnosti i vladavine prava", poručio je Marković na skupu.

Okrugli sto je organizovan kako bi bili predstavljene radne verzije Zakona o sudovima, Zakona o Sudskom savjetu i pravima i dužnostima sudija i Zakona o Državnom tužilaštvu.

Kako kaže Marković riječ je o o tri najznačajnija zakona iz oblasti organizacije pravosuđa.

"Potreba za donošenjem ovih zakona predviđena je u Akcionom planu za pregovaračko poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava, jednom od najvažnijih strateških i reformskih dokumenta u oblasti pravosuđa, koji sadrži konkretne ciljeve i mjere koje treba realizovati u procesu integracije Crne Gore u Evropsku uniju", saopštio je ministar pravde.

On navodi i da jedan od razloga za izradu novih zakona proizilazi i iz preporuke Evropske komisije date u Izvještaju o napretku Crne Gore za 2013. godinu

"Izradi ovih zakona pristupili smo veoma studiozno. Osim diskusija koje smo imali sa svim sudijama, državnim tužiocima i sudijama za prekršaje, u dva navrata radne verzije zakona su usaglašavane sa TAIEX ekspertima, koji su i danas ovdje sa nama, i posebno im se zahvaljujem", zaključio je Marković.

Medenica: Predviđeno mnogo obaveza, a malo prava

Predlozi zakonskih rješenja koja se odnose na Sudski savjet i sudije predviđaju mnogo obaveza, a malo prava, ocijenila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Ona je danas, na okruglom stolu o radnim verzijama zakona o Sudskom savjetu i pravima i obavezama sudija, sudovima i Državnom tužilaštvu, kazala da zakon o sudovima ne donosi neke bitne i velike promjene, kao zakon o Sudskom savjetu.

"Ono što sve sudije i nosioci sudijske funkcije primjećuju je da je mnogo obaveza novim predlogom zakona, a malo prava i sigurno nećemo dozvoliti i štitićemo svoja prava, spremni da preuzmemo i odgovornost za sve obaveze", poručila je Medenica, prenosi agencija Mina.



Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније