Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 07. 2014. 08:15 >> 08:17

ROMI IDU IZ CG

Na Zapad ilegalno za 1.500 eura

Veliki broj Roma iz Crne Gore ilegalno odlazi u zemlje Evropske unije i za to plaćaju od 500 do 1.500 eura, kazali su Dnevnim novinama žitelji kampa na Koniku u Podgorici.

Prema njihovima riječima, prva destinacije na ilegalnoj ruti prema Zapadu je Budva, odakle se imigranti prebacuju dalje, najčešće u Italiju. Za njih cijene ovog nelegalnog transfera ljudi su ogromne.

"Ko hoće za Albaniju, naročito preko Kosova, platiće 500 eura. Ako hoće na Zapad to je od 1.000 do 1.500 eura" kazao je jedan od sagovornika Dnevnih novina koji je želio da ostane anoniman.

Nestašica i siromaštvo vide se na svakom koraku u izbjegličkim kampovima Konik j edan i Konik dva, gdje je nastanjeno oko 2.000 Roma. Teški uslovi života i nedostatak ličnih dokumenata tjeraju pripadnike romske populacije da ilegalno napuste Crnu Goru i "bolje sjutra" potraže u nekoj od razvijenih evropskih država.

"Već 15 godina živimo u ovom kampu, a država nam nije omogućila nikakva prava. Ko do decembra ne završi sva dokumenta tek neće moći ništa, a procedura za dobijanje papira nije kratka. Znam da su neki ilegalno izašli iz zemlje i pošli", kazao je Dnevnim novinama mještanin kampa Konik 2, Vlazdem Batušaj.

Prema njegovim riječima, Romi koji se odluče na ilegalnu migraciju utočište najčešće pronalaze u susjednoj Italiji.

"Kreću uglavnom iz Budve i onome ko ih sprovede plate priličnu sumu novca. Ali ti koji pođu, oni se više ne vraćaju u Crnu Goru", tvrdi Batušaj.

Najmanje 23.000 imigranata poginulo je od 2000. godine u pokušaju da dođu do Evrope, saopštila je nedavno organizacija za zaštitu ljudski prava Amnesti International AI.

"Taj broj će da raste, uzimajući u obzir riješenost zemalja članica Evropske unije da zatvore svoje granice", navodi se u novom izvještaju AI pod nazivom "Ljudska cijena za ulazak u tvrđavu Evrope"

Organizacija navodi da je u posljednjih šest godina EU potrošila dvije milijarde eura za nadgledanje granica, a samo 700 miliona za poboljšanje situacije izbjeglica i azilanata.

Pedest hiljada osoba sa zapadnog Balkana je prošlegodine zatražilo azil u EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније