Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

09. 07. 2014. 13:48   >>  13:49

ZA DJECU

Turci donirali vakcine

Vlada Turske donirala je crnogorskom zdravstvenom sistemu 22.000 doza petovalente vakcine za djecu. Time će biti obezbijeđena uobičajeva vancinacija djece.



Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Kenan Hrapović rekao je da je vrijednost donacije 125.000 eura, odnosno 5,68 eura po vakcini.

“Montefarm je u decembru prošle godine raspisao tender za nabavku kombinovanih petovalentih vakcina, koje omogućavaju istovremenu imunizaviju djece protiv pet dječjih bolesti (difterija, tetanus, veliki kašalj, dječja paraliza i bakterijski meningitis), ali nije bilo ponuda”, rekao je Hrapović, prenose Vijesti.

On je kazao da taj problem prisutan i u regionu, jer su proizvođači imali probleme u proizvodnji što je dovelo do nestašice.

Zaliha je bilo, kako je rekao, do kraja juna, zbog toga je bilo neophodno da se obezbijede vakcine drugim kanalima, dok se nova tenderska procedura ne okonča.

“Vakcine su stigle u Crnu Goru, prevezene su i skladištene po svim neophodnim procedurama i zahvaljujemo prijateljskoj Turskoj, Ministarstvu zdravalja Turske i posebno ambasadi u Crnoj Gori”, kazao je Hrapović.

Prvi sekretar Turske ambasade Ferham Jorulmaz napomenuo je da je saradnja dvije države dobra, i da je Turska srećna što može da pomogne.

Hrapović nije mogao da precizira kada će Fond objaviti javni poziv privatnim apotekama za umrežavanje, što bi omogućilo građanima da uzimaju ljekove na recept i kod privatnika.

Prema zaključcima Vlade sa zasjedanja 7. i 8. marta predviđeno je da se umreže privatne apoteke do kraja trećeg kvartala, odnosno do kraja septembra.

Prije toga neophodna je da se završi amninistratuivni posao, raspiše javni konkurs, odaberu privatnici sa kojima će Fond zaključiti ugovore, i tek tada će biti moguće da građani odu sa receptom u privatne apoteke po lijek.

“Riječ je komplikovanoj proceduri koja iziskuje i informatičko umrežeavanje i sada ne mogu da preciziram kada će poziv biti pobjavljen, ali napominjem da je sve teče planiranom dinamikom”, kazao je Hrapović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније