Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 07. 2014. 12:24 >> 12:27
3

VUČINIĆ NAJAVIO

DF će podržati radnike KAP-a

Demokratski front (DF) pružiće punu podršku radnicima Kombinata aluminijuma (KAP) da se izbore za prava koja imaju zaposleni u svim uređenim evropskim zemljama, bez ucjene i straha od bilo koga, saopštio je poslanik te partije, Janko Vučinić.

On smatra skandaloznom najavu da će radnici KAP-a, koji nastave radni angažman nakon što kompaniju preuzme nikšićki Uniprom, morati da se zapošljavaju na određeno vrijeme preko agencija za zapošljavanje.

„Sramno je da radnici Elektrolize i drugih pogona KAP-a budu zaposleni na određeno vrijeme i da u tako teškim i po život i zdravlje opasnim uslovima budu tretirani i ucjenjivani kao robovi“, navodi se u saopštenju Vučinića.

 On je pitao i da li je KAP, nekadašnji privredni džin i ponos crnogorske privrede, spao na to da bude tretiran kao trgovačka radnja ili trafika i da se livci i topioci zapošljavaju i otpuštaju kao kasirke ili čistačice, uz svo uvažavanje tih zanimanja.

„To ne postoji ni u afričkim državama. Da li se voljom moćnika vraćamo 100 godina unazad i smijemo li dozvoliti ponižavanje do te mjere da od nekadašnjih ponosnih metalskih radnika vlastodršci prave sluge bez ikakvih prava“, pitao je Vučinić.

On je pitao i da li neko namjerava da od KAP-a napravi koncetracioni logor obespravljenih ljudi, koji će da prodaju zdravlje i život da bi preživjeli i da bi u tom logoru bili ograđeni, ne žicom, nego teškom socio-ekonomskom situacijom i borbom za opstanak i golo preživljavanje.

„Je li slučajna namjera novog vlasnika KAP-a da uđe u fabriku na Dan državnosti i taj veliki praznik poistovjeti i ponizi preuzimanjem fabrike, nakadašnje perjanice privrednog razvoja, a sada simbola propasti i uništenja crnogorske privrede“, pitao je Vučinić.

On je dodao da za ulazak u uništenu fabriku i pod takvim uslovima nije vrijeme praznik, nego mrkla noć i stroga tajnost, da bi se manje stidjeli onoga što je uradio premijer, Milo Đukanović.

On je naveo da je DF ukazivao na posljedice prodaje KAP-a, kao i da je nakon dirigovane političke presude Ustavnog suda, kojom je poništen Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, bilo jasno kako će se odvijati stvari sa tom kompanijom.

„Ogromna državna imovina je na namještenom tenderu pripala unaprijed pripremljenom kupcu, koji je nakon toga čašćen hiljadama kvadrata zemljišta na Ćemovskom polju. Sada mu je ostala i mogućnost da radi od KAP-a što mu je volja i zapošljava koga želi ili koga mu narede“, saopštio je Vučinić.


Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније