Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 07. 2014. 08:28   >>  08:28

"STIDLJIV ODNOS"

Čilikov: Lice i naličje spomenika kulture

Status kulturnih dobara po pitanju kvalitetne konzervacije, restauracije, prezentacije, valorizacije i prezentacije može se smatrati veoma nezadovoljavajućim. Razlog za ovakvu tvrdnju prije svega leži u nedovoljnom finansiranju zaštite i prezentacije kulturnog naslijeđa i "stidljivom odnosu" prema evidentiranim devastatorima kulturnih spomenika.

Ovako profesor dr Aleksandar Čilikov, inače ovogodišnji laureat Trinaestojulske nagrade, u razgovoru za Pobjedu ocjenjuje stanje crnogorskog kulturnog blaga danas. Sa uvaženim profesorom razgovarali smo još o licu i naličju crnogorske kulturne baštine – da li su Boka i manastiri na Skadarskom jezeru dovoljno valorizovani i približeni turistima, kako vratiti opljačkano oružje, nakit, slike i ikone iz Cetinjskog manastira, kako približiti tri najveće hrišćanske svete relikvije na Cetinju posjetiocima…

Tri relikvije

- Mišljenja sam da tri svete relikvije treba izložiti u posebno građenom crkvenom objektu koji bi u liturgijskom smislu bio dostupan svim hrišćanskim konfesijama jer je riječ o opštehrišćanskim sakralijama. Ideju smještanja ikone Bogorodice Filermose, zaštitnice Malteškog reda, u pećinu blizu Cetinjskog manastira, također smatram veoma kvalitetnim prezentacionim rješenjem.

Šta je nestalo?

Što se tiče "pohare" cetinjskih muzeja Čilikov podsjeća:

- Najveći broj umjetnina je stradao tokom brojnih ratova vođenih na teritoriji Crne Gore. Poznato mi je da je određen broj eksponata otuđen za vrijeme kraljevine Jugoslavije i Drugog svjetskog rata. O tome je veoma dragocjen materijal objavio arheolog Stanko Roganović, no i pored toga moraju se izvršiti brojna istraživanja kako bi se utvrdilo pravo stanje i krenulo u mjere povraćaja. Crna Gora za takav poduhvat ima kadrova.

Poslije 1945.

- Inače, svojevremeno sam, kaže on, radio u Komisiji koja je istraživala otuđenja eksponata iz Dvora kralja Nikole i odgovorno tvrdim da ne postoji bilo kakav dokaz da su rukovodioci i institucije poslije 1945. godine bilo što otuđili. Nešto eksponata uzetih na revers uredno je vraćeno nakon prelaska državnih organa u novi glavni grad Titograd.

Opsežno istraživanje?

Dakle, što se tiče vraćanja eksponata, slika i namještaja iz muzeja po njemu treba se prvo zapitati da li uopšte imamo saznanja što nam to nedostaje. Znači neophodno je prvo izvršiti opsežno istraživanje na osnovu čega bi locirali eksponate pa onda možemo razmišljati o daljim mjerama – ističe Čilikov.

Boka najdostupnija

Na kraju po njegovom mišljenju Boka kao riznica je valorizovana i situacija je znatno povoljnija, odnosno mnogo je dostupnija od ostalih djelova Crne Gore, mada bi se i na tom polju mogli postići još bolji rezultati, kaže dr Čilikov za Pobjedu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније