Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 07. 2014. 20:20   >>  20:20 2

BEZOPASNO, ALI...

Tivat: Mrtva riba bačena u more

Nepoznata osoba ili više njih, na pristaništu u Opatovu koje se nalazi tik pored magistralnog puta ka Lepetanima, bacile su u more velike količine mrtve ribe. Mještani sumnjaju da je riječ o ribi koja potiče iz rashladnih komora i kojoj je istekao rok trajanja, prenosi Radio Tivat.

Zanimljivo je da je to urađeno u sred dana, kada kupači prave pauzu za ručak. Velike količine ribe, pretežno šnjurevi plutali su po površini mora, obalom se širio nesnosan smrad koji je rastjerivao kupače, a privlačio jata galebova. Očevici tvrde da je riječ o praksi nesavjesnih nakupaca ribe, koji se na taj način oslobađaju robe koju ne uspiju prodati.

Vaso Marić, redovni kupač na Opatovu kaže da je kao i ostali mještani bio zgrožen prizorom koji je zatekao na kupalištu.

„Žene koje su bile ovdje rekle su da su bile ovdje do 12 i nakon ručka kad su se vratile oko 15 sati po površini mora plivale su mrtve ribe. Prvo su zapazile nesnošljiv smrad, a zatim ogromne količine ribe koja pluta i na koje su se zalijetali galebovi i kupili je. Kad sam došao, bilo je čitavo jato galebova koje je skupljalo ribu. Osjećao se užasan smrad koji je vjetar nosio ka nama", priča Marić.

On je kako kaže odmah obavijestio sve relevantne institucije, ali sa mršavim rezultatom.

„Obavijestio sam Lučku kapetaniji i ekološku inspekciju. Jedino je predstavnik Morskog dobra Jovo Radonjić došao na lice mjesta, fotografisao i najavio da će napraviti službenu zabilješku. Zvao me i inspektor za ribarstvo, Radovan Bjelanović iz Kotora. On je rekao da ga je nazvala glavni republički inspektor za zaštitu životne sredine Vesna Zarubica koga je zamolila da on preuzme slučaj", ističe Vaso Marić.

On ističe da ovaj slučaj nije usamljen i da se u more, ispred tehničkog pristaništa u Opatovu, redovno u more bacaju velike količine uginule ribe i školjki.

 Da su u more ispod mola u Opatovu bačene velike količine ribe, svjedoče velike bijele i žute mrlje na dnu mora, uginuli primjerci koje nose talasi, ali i ribe u stanju raspadanja koji trunu na obali mora. Mještani tvrde da je riječ o više stotina kilograma mrtve ribe i da je ovo slučaj sa najvećim razmjerama do sada.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su saopštili da riba iz zamrzivača na dnu mora ne predstavlja opasnost po životnu sredinu.

„Uprava za inspekcijeske poslove obaviještena je od strane lučke kapetanije da je juče došlo do istovara veće količine ribe na lokaciji Opatovo u tivatskoj opštini. S obzriom da je riba odmah potonula, kao i da nema podataka o počiniocu djela nije bilo osnova za postupanje nadležnih inspekcija ove uprave. O ovom događaju obaviješten je i Institut za biologiju mora koji je dao mišljenje da nema opasnosti po životnu sredinu jer je riječ o organskoj materiji koja će se razgraditi u moru", saopštili su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније