Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 07. 2014. 12:34 >> 12:35

SINDIKAT KAP-A

Nezadovoljni visinom otpremnina

Zaposleni u Kombinatu aluminijuma (KAP) nijesu zadovoljni socijalnim programom koji je usvojila Vlada, jer predviđa daleko niži iznos otpremnina od traženih, saopštila je predsjednik Sindikata komapnije, Sandra Obradović.

"Među zaposlenima vlada veliko nezadovoljstvo, jer se otpremnine kreću od šest do 18 hiljada eura, zavisno od radnog staža, i daleko su ispod cifre koju smo tražili. Visina jedne otpremnine odgovara iznosu pet do šest zarada rukovodilaca koji trenutno rade u KAP-u, a radnicima je to do kraja života", kazala je Obradović agenciji Mina-business.

Ona je dodala da je Sindikat KAP-a tražio da otpremnine u prosjeku iznose 20 hiljada eura. Radnici su, prema riječima Obradović, nezadovoljni i kratkim rokom koji im je ostavljen za prijavljivanje za dobrovoljni odlazak iz kompanije.

"Čini se da je Vlada čekala posljednji momenat, s obzirom na činjenicu da bi novi vlasnik, nikšićki Uniprom, kompaniju trebalo da preuzme u srijedu. To znači da su za prijavljivanje ostala svega tri dana", navela je Obradović.

Radnici će, kako je planirano, u ponedjeljak moći da se prijave za dobrovoljni odlazak iz KAP-a, nakon čega će, ukoliko se za to ne prijavi dovoljan broj od 170 radnika, domaći menadžment napraviti dodatni spisak onih koji će morati da napuste kompaniju.

 Novi vlasnik KAP-a, Veselin Pejović, najavio je da će radnici koji ostanu u KAP-u biti angažovani preko agencije za zastupanje, dok će se smjenski rad obavljati u četiri smjene.

"To znači da će zaposleni raditi četiri dana, pa im slijedi jedan slobodan, što znači da neće biti skraćenog radnog vremena, jer su u KAP-u precizirana radna mjesta koja podrazumijevaju skraćeno radno vrijeme ili beneficirani radni staž. To, prema predlogu Uniproma, neće moći i tu se kosimo sa zakonom", kazala je Obradović.

Socijalni program bi trebalo da važi do 1. novembra, dok bi u kompaniji, zavisno od proizvodnje, trebalo da ostane 450 radnika.

"To znači da se u narednom periodu može očekivati novi talas otpuštanja", rekla je Obradović i dodala da sve to ne odgovara ni radnicima koji žele dobrovoljno da odu iz KAP-a, ni onima koji bi da nastave radni angažman.

Ona je saopštila da će konačan stav zaposlenih biti poznat u ponedjeljak, kada će u osam sati biti održan sastanak predstavnika Sindikata i radnika.

Vlada je u petak usvojila socijalni program prema kojem će otpremnine za višak zaposlenih u KAP-u i njegovim pogonima Preradi i Kovačnici iznositi, zavisno od godina radnog staža, od šest do 18 hiljada eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније