Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 07. 2014. 21:12 >> 21:14

FUNDINA

Dogovoren plan gradnje vodovoda

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović i mještani Mjesne zajednice Fundina dogovorili su danas dinamiku gradnje vodovoda, koji će, kako se navodi, riješiti problem vodosnabdijevanja za 38 domaćinstava i stvariti bolje uslove za bavljenje poljoprivredom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, završena je projektna dokumentacija koja predviđa gradnju dvije kaptaže na vodoizvorištima Točak Velji i Točak Ledinski, odakle će se cjevovodima voda distribuirati do domaćinstava u pet zaseoka.

„Mještani su već doveli crijeva do svojih kuća, ali da bi vodu i koristili na pravi način, potrebno je izgraditi kaptaže“, kaže se u saopštenju.

Ivanović je, kako se navodi, savjetovao sagovornicima da sa radovima počnu što prije, kako bi se iskoristilo lijepo vrijeme i stanovnici tog kraja riješili problem sa vodom prije jesenjih kiša.

On je izrazio zadovoljstvo spremnošću mještana Fundine da aktivno učestvuju u izgradnji vodovoda.

„Drago mi je da ste svjesni potrebe za sopstvenim doprinosom u rješavanju osnovnih egzistencijalnih problema, jer ćete tako više cijeniti i čuvati ono što dobijete. Zajednički nastavljamo da rješavamo infrastrukturne probleme i nedostatke u ruralnim područjima i stvaramo bolje uslove za kvalitetniji život stanovnika, povratak mladih ljudi“, kazao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, poljoprivredna proizvodnja je šansa da mještani obezbijede egzistenciju svojoj porodici, ali i da zarade.

„Zato nam je cilj da poboljšavamo uslove za rast proizvodnje i njeno unapređenje u ruralnim područjima“, poručio je Ivanović.

Da će dovod vode do domaćinstava u Fundini, osim na kvalitet života, uticati i na poljoprivrednu proizvodnju svjedoče i podaci, koje su saopštili članovi režijskog odbora.

„Skoro svako od 38 domaćinstava koje čeka vodu, bavi se poljoprivredom, makar za zadovoljenje porodičnih potreba. Uglavnom se bave stočarstvom, voćarstvom i vinogradarstvom, proizvodnjom povrća, ali i sakupljanjem ljekovitog bilja“, naveli su iz Ministarstva.

Uredno snabdijevanje vodom posebno će značiti, kako su dodali, gazdinstvima koja drže živinarske farme.

„Samo na dvije farme gaji se oko hiljadu jedinki. Više domaćinstava drži po šest, sedam krava i proizvode mlijeko i mliječne proizvode, koje za sada, prodaju na kućnom pragu“, precizirali su iz Ministarstva.

Mještani, kako su kazali njihovi predstavnici na sastanku sa ministrom, imaju volje da šire proizvodnju.

„Voda će im na tom putu značiti mnogo, ali i na putu usvajanja i poštovanja standarda bezbjednosti hrane, neophodnih za nesmetan plasman proizvoda na tržište“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније