Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 07. 2014. 19:10 >> 19:11
1

BIJELO POLJE

Deset godina Dnevnog centra „Tisa“

"Prije deset godina djeci sa posebnim potrebama vraćeno je pravo na odrastanje u humanom okruženju, za razliku od dotašnjeg smještaja u institucije koje su im omogućavale znatno manje uslove, kazao je na svečanosti", predsjednik Skupštine Opštine, Bijelo Polje, Džemal Ljušković.

„Tokom protekle decenije „Tisa“  je imala veliku ulogu u rehabilitaciji, socijalizaciji  te realizaciji programa kojim se djeca osposobljavaju za profesionalne akttvnosti “, kazao je Ljušković.

Pozdravljajući prisutne direktorica Dnevnog centra Saida Čikić je iznijela podatak da  je tokom postojanja centra u njemu boravio 52  korisnika a da trenutno njihove usluge koristi 24 djece uzrasta od 3 do 27 godina, koja nijesu obuhvaćena nijednim drugim vidom obrazovanja i vaspitanja.

Ona je podsjetila da je Dnevni centar "Tisa" prvi takve vrste u Crnoj Gori.  Formiran je prije deset godina na inicijativu nevladinog Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju „Oaza“ uz značajnu podršku Opštine, resornog ministarstva i međunarodnih organizacija, istakla je Čikić.

Direktorica centra izrazila je zadovoljstvo postignutim tokom protekle decenije najavivši osnivanje male grupne kuće kao i uvođenje novih oblika radno okupacione terapije i proširenje prostornih kapaciteta.

Da je „Tisa “ dostigla i postavila visoke standarde za svih osam sličnih centara koji su međuvremenu otvoreni širom Crne Gore, potvrdila je predstavnica UNICEF-a za Crnu Goru, Ana Zec.

Ona je istakla da je tokom poslednjih pet godina broj djece koje koriste usluge pomenutih centara povećan četiri puta.

Ovakav trend nailazi na podršku resornog ministarstva koja će biti prisutna i u narednom periodu, saopštio je zamjenik minstra rada i socijalnog staranja Goran Kuševija.

Na kraju su istaknute i sportske aktivnosti djece iz bjelopoljskog Dnevnog centra koja su sa raznih sportskih takmičenja donosila brojna priznanja. Prije tri godine u Atini učestvala su četiri predstavnika koja su se sa Svjetske specijalne olimpijade vratili sa tri medalje u atletskim disciplinama.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније