Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 07. 2014. 17:50   >>  17:55 5

ĐUKANOVIĆ – MIJATOVIĆ

Saradnjom do većih standarda u medijima

Podrška OEBS-a je dobrodošla i u oblasti slobode medija, kojoj je Vlada posvećena na sistemski način, unaprjeđujući zakonski okvir i podržavajući medijski pluralizam, kazao je crnogorski premijer Milo Đukanović, u razgovoru sa OEBS-ovom predstavnicom za slobodu medija Dunjom Mijatović. On je istakao da je u Crnoj Gori prepoznata uloga OEBS-a na podizanju standarda u oblasti vladavine prava i izbornog zakonodavstva.

Đukanović je pozdravio aktivnosti OEBS-a, uz uvjerenje da će partnerski odnos Crne Gore i te organizacije biti u službi jačanja i promocije slobode medija, kao nezaobilazne komponente demokratskog razvoja.

Mijatović je iskazala zadovoljstvo otvorenošću Vlade i institucija u Crnoj Gori za razgovor i saradnju, i ukazala na značaj daljeg procesa snaženja i poštovanja profesionalnih standarda kao preduslova nezavisnosti novinarske profesije .

Kako se navodi u saopštenju, predstavnica OEBS-a je pozdravila zakonska rješenja u oblasti medijske regulative i formiranje Komisije za istragu napada na novinare, i iskazala spremnost da iskustvima pomogne podizanju medijskih standarda i jačanju slobode medija u Crnoj Gori.

Đukanović je izrazio zadovoljstvo dugogodišnjom plodnom saradnjom Crne Gore i OEBS-a , iskazajućui uvjerenje da će partnerski odnos sa tom organizacijom biti nastavljen i u narednom periodu.

Crna Gora je na raskršću kada su medijske slobode u pitanju i uz političku volju, koja postoji, Crna Gora može očekivati nesebičnu pomoć OEBS-a i u narednom periodu, ocijenila je predstavnica ove organizacije za slobodu medija, Dunja Mijatović u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade Igorom Lukšićem.

“Mijatović je istakla da je saradnja Crne Gore i OEBS-a odlična i da će se u tom pravcu nastaviti i u budućem periodu. Ona je ocijenila da sloboda medija ima veoma bitnu ulogu kada je proces evropskih i evroatlantskih integracija u pitanju i pohvalila uspostavljanje Komisije za praćenje istraga napada na novinare”, saopšteno je iz MVPEI-ja.

Lukšić je zahvalio na pomoći koju OEBS pruža u kontinuitetu Crnoj Gori i izrazio uvjerenje da će se zajedničkim naporima doprinijeti boljoj medijskoj sceni.

On je ocijenio da su vidljivi rezultati Vlade na planu unapređenja medijskih sloboda i dodao da je medijska scena u Crnoj Gori odgovornost i Vlade i medija.

Sa Mijatović je razgovarao i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

“Mijatović je ocijenila da u Crnoj Gori postoji politička volja da se stanje u oblasti medijskih sloboda unaprijedi, da su napravljeni pomaci u istragama napada na novinare i u tom kontekstu posebno pohvalila rad Uprave policije MUP-a. Ona je dodala da je neophodno da svi slučajevi budu rasvijetljeni do kraja i okončani pravosnažnim predusama”, saopšteno je iz Ministarstva.

Ona je pohvalila formiranje Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama starih i nedavnih slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima kao i ubistava poslenika javne riječi.

Zajednički je konstatovano da će rad ovog tijela doprinijeti jačanju povjerenja između državnih organa i medija, a u krajnjem bi doprinijelo poboljšanju sveukupne atmosfere u kojoj se ostvaruju medijske slobode i građani informišu o pitanjima od javnog interesa.

Konjević je informisao predstavnicu OEBS-a o aktivnostima koje policija preduzima na rasvjetljavanju svih slučajeva napada na medije. Izrazio je nadu da će adekvatno i pravovremeno kažnjavanje izvršilaca ovih krivičnih djela promijeniti percepciju dijela javnosti da postoji nekažnjivost u slučajevima napada na novinare.

Sagovornici su se saglasili da bez slobodnih i profesionalnih medija ne može biti demokratskog društva i ponovili obostranu spremnost za jačanje saradnje.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније