Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

10. 05. 2024. 15:46 >> 15:54
Čitaj mi:

Prezentovana prva verzija

Novi informacioni sistem ZZZCG od novembra

Prva verzija novog informacionog sistema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, koji obuhvata zamjenu starih i izgradnju novih aplikativnih rješenja predstavljena je u prostorijama Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, u Podgorici. Kako je naglašeno plan je da se novi sistem pokrene od novembra ove godine.

Tom prilikom je istaknuto da se projekat odvija utvrđenom dinamikom što znači da će Zavod, kako je i planirano, u novembru 2024. imati siguran, pouzdan i stabilan, ali i veoma moderan i inovativan informacioni sistem, kojim će sve usluge biti znatno unaprijeđene. Ovaj projekat predstavlja investiciju i osnov za razvoj i podizanje vrijednosti Zavoda za zapošljavanje u narednom periodu.

"Ministarstvo finansija je uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja, a kroz Akcioni dokument za zapošljavanje i socijalnu inkluziju 2020. ugovorilo za potrebe Zavoda za zapošljavanja Crne Gore projekat izgradnje novog informacionog sistema ZZZ. Sredstva od preko dva miliona eura, obezbijedjena su iz pretpristupne podrške EU – IPA, iz Godišnjeg akcionog programa za 2020. za Crnu Goru (CAP 2020). Tokom prezentacije su predstavljeni svi budući benefiti novog informacionog sistema a, kako bi učesnici stvorili potpunu sliku o funkcionalnosti, mogućnostima i primjeni budućeg informacionig sistema, detaljno su predstavljene i ključne karakteristike i elementi novog, pažljivo dizajniranog sistema", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju sistem će osigurati centralizaciju i bolje upravljanje podacima, doprinijeće da sigurnost podataka bude na vrlo visokom nivou, omogućiće da razmjena podataka, između relevantnih institucija, bude znatno olakšana, ojačaće kapacitete ZZZ i unaprijediti rad zaposlenih, poboljšati njihovu produktivnost, a samim tim unaprijediti kvalitet i dostupnost usluga i mjera klijentima kroz korišćenje on line servisa, uspostaviće sveobuhvatnu bazu podataka za statističko profilisanje nezaposlenih kako bi se uskladili s odgovarajućim aktivnim mjerama tržišta rada i osigurao adekvatan i pravovremen odgovor na potrebe poslodavaca, unaprijediti usluge profesionalne rehabilitacije za zaposlene i nezaposlene osobe s invaliditetom, poslužiće kao pouzdan statistički alat za praćenje i evaluaciju aktivnih mjera tržišta rada koje Zavod pruža, biće moćna osnova za pridruživanje EURES mreži, s obzirom na to da će ulaskom u mrežu mobilnosti EURES, Vlada Crne Gore ispuniti zahtjeve pregovaračkih procesa u pogledu usklađenosti sa pravnim tekovinama EU u ovoj oblasti.

Na sastanku je posebno istaknuto da je, minulih nekoliko mjeseci, napravljen veliki iskorak – obezbjeđena je, instalirana i stavljena u upotrebu nova oprema za zaposlene. Prikazan je i kratak osvrt na dosadašnje aktivnosti na projektu, pružajući učesnicima sveobuhvatne informacije o napretku. Tom prilikom je najavljeno da u narednom periodu slijede intezivne aktivnosti na testiranju i daljem razvoju novog informacionog sistema.

Za Zavod za zapošljavanje ovaj projekat je ključan i u cilju modernizacije poslovanja, kao i ispunjavanja zahtjeva evropskih integracija, koji se tiču pregovaračkih poglavlja 19 – Socijalna politika i zapošljavanje i 2 – Sloboda kretanja radnika.

Nedavnim dolaskom novog rukovodstva, na čelu sa mr Davidom Perčobićem, konstatovano je da buduće poslovanje Zavoda za zapošljavanje mora ići u korak sa vremenom. U tom smislu i današnji sastanak je bio prilika da se Perčobić upozna sa detaljima projekta, ostvarenim napretkom i planovima za dalje aktivnosti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније