Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 06. 2014. 08:19 >> 08:20
1

ČUVAJU BEBU

Na porodiljskom 111 Crnogoraca

Plaćeno odsustvo sa posla zbog njegovanja bebe trenutno koristi 111 Crnogoraca, što je za pet više u odnosu na 2013 .godinu, kada je roditeljsko odsustvo sa posla koristilo 106 muškaraca.

 

Prema podacima centara za socijalni rad u Crnoj Gori, pravo na roditeljsko odsustvo u 2013. godini koristilo je 10.007 osoba od čega 106 muškaraca.

"Ovo pravo najviše su koristili muškarci u Pljevljima njih 24, Nikšiću 22, Bijelom Polju 18, dok u Ulcinju, Cetinju, Kolašinu nije bilo muškaraca koji su koristili ovo pravo", kazali su Dnevnim novinama iz Ministasrtva rada i socijalnog staranja.

Za prva četiri mjeseca 2014. godine, ovo pravo koristilo je 4.179 osoba, od čega 111 muškog pola i to najviše u opštinama Bijelo Polje njih 21, Pljevljima 20, Rožajama 17, dok u Ulcinju, Cetinju, Kolašinu nije bilo muškaraca koji su koristili ovo pravo.

Iz resora kojim rukovodi Predag Bošković nijesu precizno navedeni podaci o broju muškaraca koji koriste to pravo u ostalim opštinama

Prema najnovijim dostupnim podacima u Srbiji je u 2013 godini, pravo na roditeljsko odsustvo koristilo 30 a u Hrvatskoj 15 očeva. U razvijenijim zemljama Evrope očevi su spremniji da koriste roditeljsko odsustvo mada se i tamo uočavaju razlike.

U Njemačkoj samo 15 odsto očeva koristi pravo na odsustvo s posla zbog prinove u kući. U Velikoj Britaniji to čini tek osam odsto muškaraca. Međutim, na Islandu čak u 91 odsto slučajeva porodiljske odsustvo uzimaju očevi a u Švedskoj 85 odsto muškaraca.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније