Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

14. 06. 2014. 14:20 >> 14:21

SVJETSKI DAN DDK

Od nas zavisi ima li dovoljno krvi

Krv je lijek koji se ne može proizvesti, a samo masovnost može riješiti problem davalaštva krvi, rekao je direktor Direktorata za zdravstvenu zaštitu, Mensud Grbović.

 


On je, povodom obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, rekao da je jedini izvor tog lijeka čovjek.

„Kada nam zatreba krv kao lijek, svi mi zavisimo od dobrovoljnih davalaca krvi. Da li će u našim bolnicama biti dovoljno rezervi krvi za liječenje bolesnika zavisi samo i isključivo od nas samih i naše spremnosti da pomognemo jedni drugima“, kazao je Grbović, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

On je podsjetio da Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa transfuziološkom službom i Crvenim krstom Crne Gore, radi na uspostavljanju sistema bezbjedne krvi sprovođenjem IPA projekata Transfuzija krvi u Crnoj Gori.

„Izgradnja zgrade Zavoda za transfuziju krvi, nabavka savremene opreme i informacionog sistema, implementacija evropskog sistema transfuzije krvi, harmonizacija zakonske regulative, ustanovljavanje i upravljanje sistemom kvaliteta i u krajnjem akreditacija Zavoda za transfuziju krvi potvrda su da je ova oblast usklađena sa direktivama EU i preporukama SZO“, naveo je Grbović.

Misija Ministarstva je, kako je dodao, obezbjeđivanje kvalitetne i bezbjedne zdravstvene zaštite i unapređenje rada transfuziološke službe u Crnoj Gori, uz podizanje dobrovoljnog davalaštva krvi kao dijela obezbjeđivanja dovoljnih količina bezbjedne krvi.

„Dajmo zato krv i budimo sigurni da je u našim bolnicama ima u dovoljnim količinama za sve one kojima je potrebna, jer možda će ona sjutra trebati nama ili nekom od naših najmilijih“, poručio je Grbović.

Svjetski Dan dobrovoljnih davalaca krvi organizovali su Crveni krst Crne Gore i Zavod za transfuziju krvi, u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

Ovogodišnji Dan dobrovoljnih davalaca krvi se održava pod sloganom „Darujte krv za one koji daruju život“, a posvećen je ženama, majkama koje donose novi život na svijet, a koje usljed mogućih teških komplikacija na porođaju i gubitka velikih količina krvi, gube život.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније