Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Milica Sekulić [ TVCG ]

12. 04. 2024. 19:59 >> 19:59
1

NOVA ANGIO SALA

U beranskoj bolnici prvi put izvedena koronarografija

U Kliničko bolničkom centru u Beranama, prvi put je izvedena koronarografija, kod pet pacijenata. U savremenoj angio sali koja je otvorena prije tri dana, kardiološke intervencije uradio je doktor Siniša Dragnić iz Kliničkog centra sa kolegama iz Berana. Do danas su se takve intervencije radile samo u Podgorici, pa će otvaranje sale na sjeveru, značajno smanjiti liste čekanja.

 

UPOZORENJE: Video sadrži snimke koje za osjetljive gledaoce mogu biti uznemirujući. 

Ljubica Golubović prva je pacijentkinja koja je urađena koronarografija u novoj angio sali Kliničko-bolničkog centra Berane.

"Odlično sam prošla, zahvalna sam doktoru koji mi je to uradio i zahvalna sam što sam ovdje u Beranama prva na otvaranju sale. Da sam radila u Podgorici morali bi malo čekati i duže bi to trajalo", kaže Golubovićeva.

I drugi pacijenti nakon intervencije osjećaju se dobro. Zadovoljni što su dobili najkvalitetniju zdravstvenu uslugu u svom gradu.

"Nisam htio da idem za Podgoricu, čekao sam da to uradim ovdje u našoj bolnici. Kod nas su svi dobri doktori, sve je dobro", kaže on.

Prve intervencije u angio sali izveo je doktor Siniša Dragnić iz Kliničkog centra Crne Gore u saradnji sa kolegama iz Berana.

"Do sada su odrađena tri pacijenta, u planu je, prema unaprijed dogovorenom rasporedu, da bude pet pacijenata. Jednom pacijentu je urađena balondilatacija, ovako jedna malo kompleksnija lezija, ali uglavnom pacijenti će, nadam se, biti dobrio pa ćemo ukasnijem toku vidjeti kako će biti stanje", kazao je Dragnić.

Kaže da nova angiografija potpuno zadovoljava sve uslove za izvođenje ove vrste intervencija na krvnim sudima srca.

"Veliki dan za našu ustanovu, veliki dan za sjever države, za državu Crnu Goru, gdje je kvalitet zdravstvene usluge podignut na značajno viši nivo. Krenuli smo sa kateterizacijama, zahvaljujući našim kolegama iz Kliničkog centra Crne Gore, radićemo sve akutne stvari iz regiona", kazao je kardiolog Aleksandar Babović. 

U kliničkom centru Crne Gore godišnje se odradi oko pet hiljada koronarografija, a 30% čine pacijenti iz sjevernog regiona. Otvaranjem angio sale u Beranama smanjiće se liste čekanja.

"Mislim da će značajno se rasteretiti angio sala u Podgorici sa radom sale u Beranama. Šta je još što je pozitivno, svi akutni infarkti biće rješavani u zlatnom periodu odmah nakon prvih simptoma", kazao je direktor KBC Berane Milorad Magdelinić.

Prvog radnog dana uspješno je završeno pet kardioloških intervencija. I u narednom periodu koronarografije će raditi ljekari iz naše najveće zdravstvene ustanove zajedno sa kolegama iz Berana.

 
 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније