Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

08. 04. 2024. 17:18 >> 17:19
Čitaj mi:

Savjet za prava djeteta

Šćekić: Pronaći način da romska djeca ne napuštaju školovanje

Povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma, potpredsjednik Vlade i predsjednik Savjeta za prava djeteta, Dragoslav Šćekić sazvao je Tematsku sjednicu Savjeta za prava djeteta, sa ciljem razmatranja problema sa kojima se pripadnici ove zajednice suočavaju, kao i sagledavanje načina kako bi se poboljšao njihov položaj u društvu.

Šćekić je ukazao na važnost ovog datuma ističići da najveću odgovornost imamo prema najmladjim članovima.

"Svako romsko dijete mora dobiti šansu da bude dio obrazovnog sistema, a zatim pronaći način da ne napuštaju škole, kako bi kroz saradnju nadležnih institucija i roditelja zajedno doprinijeli da postanu punopravni članovi zajednice", istakao je Šćekić.

Kako navode u saopštenju, sagovornici su se saglasili da se mora ukazati na probleme sa kojima se ova populacija suočava i zajedno se zalagati za njihovu inkluziju. Među prepoznatim problemima naročito se ističu obrazovanje, zaposlenje, zdravstvena zaštita, prosjačenje, imovinska prava i građansko-pravni status.

Članovi savjeta su istakli da je od velike važnosti raditi i na suzbijanju prosjačenja i iskorjenjenju istog, odnosno nadležne institucije moraju primjenjivatu sve zakonom predviđene odredbe. Takođe, istakli su i problem ugovorenih brakova maloljetnih lica i složili da u narednom periodu treba raditi na izmjenama Zakona kako bi se ta starosna granica pomjerila na 18 godina, gdje bi na taj način poštovali i Konvenciju.

Uzimajući u obzir sve navedeno, prisutni su se saglasili da je potrebno zajedničkim zalaganjem, uz usvajanje predloga koji će biti dostavljeni pisanim putem, učiniti potrebne napore da se ovoj populaciji, koja predstavlja najranjiviji dio stanovništva, poboljša položaj u društvu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније