Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Mina ]

08. 04. 2024. 11:05 >> 11:40

upravi pomorske sigurnosti

ACV donira opremu za traganje i spašavanje na moru

Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) doniraće Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) opremu koja za cilj ima unapređenje sistema traganja i spašavanja na moru u slučaju nesreće ili ozbiljne nezgode.

Kako je saopšteno iz UPSUL-a, to je dogovoreno na sastanku vršioca dužnosti (v.d.) direktora USPUL-a Harisa Husića sa v.d. direktorom ACV-a Ivanom Šćekićem.

“Riječ je o donaciji ACV-a, po osnovu Sporazuma iz 2017. godine između naše dvije institucije, a koji se odnosi na saradnju i unapređenje Sistema traganja i spasavanja (SAR) na moru”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će zahvaljujući donaciji, koja između ostalog podrazmijeva nove spasilačke prsluke, kompresor za punjenje ronilačkih cilindara, radio uređaje za komunikaciju sa vazduhoplovima, kao i specijalnu ličnu opremu za spasioce, tragače i operatere, biti unaprijeđena operativna spremnost zaposlenih u UPSUL-u.

Ističe se da su zaposleni u Upravi i u prethodnom periodu bili prepoznati po adekvatnim i brzim odgovorima na sve incidentne situacije.

“Donaciju će UPSUL iskoristi da dodatno unaprijedi i nadogradi sistem traganja i spasavanja na moru u slučaju nesreće ili ozbiljne nezgode vazduhoplova”, kaže se u saopštenju.

Iz UPSUL-a su istakli da im ACV svake godine donira vrijedna sredstva namijenjena Sistemu traganja i spasavanja, a koje se Crna Gora dobija od Evropske organizacija za bezbjednost vazdušne plovidbe (EUROCONTROL), shodno broju preleta preko vazdušnog prostora Crne Gore.

“Takođe, UPSUL će sredstva iskoristiti i za oragnizaciju obuke zaposlenih u dijelu traganja i spasavanja na moru, odnosno spasilaca”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su zaposleni u UPSUL-u sa kolegama iz ACV razgovarali i o unapređenja SAR sistema na Skadarskom jezeru i jačanju uvezivanja svih nadležnih dražvnih organa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније