Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 06. 2014. 14:58 >> 15:00

UDRUŽENE RODITELJI

Pronaći odgovorne za trovanje djece

Slučajevi trovanja djece nakon njihovog boravka u školama prirode stalno se ponavljaju i zbog toga neko mora da odgovara, smatraju u Udruženju Roditelji.

 

Šestoro učenika Osnovne škole "Blažo Jokov Orlandić" iz Bara završilo je, do danas, u bolnici zbog, kako se sumnja, trovanja hranom nakon boravka u Školi prirode na Žabljaku.

Direktorica Udruženja Roditelji, Kristina Mihailović kazala je Televiziji Atlas da se ne potpisuju bilo kakve vrste ugovora koji bi definisali definišu prava i obaveze strana koje su uključene u organizovanje škola prirode.

“Kasnije kada već do ovakvih stvari dolazi, a evo svake godine je činjenica da dođe, što isto tako bi trebalo uvesti jer onda bi se tačno znalo ko je za šta odgovoran i vjerovatno bi se mnogo više vodilo računa o tome šta će se dešavati a isto tako je važno da se možda, kada odlučuju o tome gdje će se ići ne bude samo cijena glavni kriterijum o kome će se odlučivati nego i kvalitet ponude pa će one agencije koje to organizuju i mjesta na koje se ide definitivno malo više voditi računa o tome", rekla je ona.

Mihalović dodaje da je jedino rješenje da roditelji tuže sve strane.

"Znači da tuže školu,agenciju koja je organizovala taj put i da tuže tu ustanovu odnosno konkretno taj hotel u kome su bili i da će sud nakon toga utvrditi šta se desilo", navela je ona.

Iz Ministarstva prosvjete rekli su da škola u prirodi nije dio obrazovnog programa osnovnog obrazovanja i vaspitanja, već se, kako kažu, organizuje u skladu sa godišnjim planom rada, koji donosi Školski odbor uz mišljenje Savjeta roditelja.

"Ovo nije obavezni dio nastavnih sadržaja koji škola mora da realizuje u toku jedne školske godine, pa je organizacija i realizacija škole u prirodi isključiva odgovornost ustanove. Posebno napominjemo da se škola u prirodi za odjeljenje, razred, ili čitavu školu organizuje tek kada svi roditelji daju saglasnost u pisanoj formi da njihovo dijete – učenik škole može da pohađa školu u prirodi, odnosno da učestvuje u njoj", navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније