Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 06. 2014. 13:42 >> 13:43

UDRUŽENJE RODITELJI

Dijeliće smjernice za dojenje

Udruženje Roditelji, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i ostalim relevantnim medicinskim ustanovama u Crnoj Gori, počinje da radi na izradi i distribuciji nacionalnih smjernica za dojenje u svim ginekološkim i pedijatrijskim ordinacijama u domovima zdravlja i porodilištima u Crnoj Gori.

 

Ciljna grupa projekta su, kako su kazali iz Udruženja, buduće majke, trudnice, porodilje i dojilje u Crnoj Gori koje su u riziku da odustanu od dojenja zbog nedostatka pouzdanih, tačnih i usaglašenih informacija i neadekvatne podrške dojenju u domaćem zdravstvenom sistemu, kao i javni medicinski radnici zaduženi za davanje savjeta u vezi sa dojenjem i pružanje podrške dojiljama.

Smjernice će biti krovni nacionalni dokument koji će obezbijediti najbolje prakse za uspješno uspostavljanje dojenja, kao i savjetovanje dojilja i postupanje zdravstvenih radnika u slučaju problema sa dojenjem.

Projektom je predviđeno formiranje radne grupe za izradu smjernica, koju će činiti predstavnici Ministarstva zdravlja i drugih relevantnih institutcija, a članica udruženja Roditelji pratiće rad na izradi ovog dokumenta.

Smjernice će, kako je najavljeno, biti distribuirane ginekološkim i pedijatrijskim ordinacijama i svim porodilištima u Crnoj Gori.

Na osnovu usvojenih nacionalnih smjernica za dojenje, udruženje Roditelji će izdati brošuru namjenjenu trudnicama i porodiljama, kroz koju će ih upoznati sa sadržajem smjernica i sa prihvaćenim praksama u savjetovanju u vezi sa dojenjem.

Brošura će biti podeljena trudnicama i porodiljama u direktnom kontaktu sa članicama Udruženja, ili u porodilištima.

„Problem ishrane novorođenčadi u Crnoj Gori veoma je izražen na šta ukazuju podaci da, iako čak76% majki započne dojenje nakon porođaja, manje od petine, odnosno 19% njih isključivo doji svoju djecu do 6. mjeseca života (istraživanje UNICEF-a Crna Gora iz 2009. godine), što je značajno ispod svjetskog prosjeka od 37%. Podatak da svega 35% majki koje su započele dojenje kažu da su dobile bilo kakvu pomoć pri dojenju od strane medicinskih radnika (ista Studija) govori da je nedostatak pomoći i podrške dojenju jedan od glavnih uzroka izuzetno niske stope dojenja u Crnoj Gori”, kazala je koordinatorka programa Dojenje u udruženju Roditelji, Ana Vujnović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније