Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Miomir Maroš, TVCG ]

31. 03. 2024. 16:48 >> 16:48

PRAZNIK U TUZIMA

Uskrs povod za okupljanje, nezaobilazna misa u ponedjeljak

U običajnoj tradiciji Malesije je da se bojaju jaja i poželjno je da kumovi razmijene jaja i poklone. Sve češće se kao tehnika za bojenje bira dekupaž.

"Dekupaž se radi na način, uzmemo neke lijepe salvete koje nama sviđaju, izrežemo te figurice i na već skuvana jaja lijepimo sa bjelancem. Jaja se najčešće farbaju za sve, ali i generalno za najmlađe. Oni uživaju da kucaju jaje, da idu od kuće do kuće, da skupe što više jaja raznih boja, dekoracija", kaže za TVCG vjernik iz Tuzi Leon Plumaj.

Trpeza za Uskrs je bogata, ali po izboru hrane je slična svakodnevnoj.

"To su inače tradicionalna jela, već nama poznata. Kao glavno jelo je pečenje, pogača, slana, peciva, kolači domaći. Tako da je već poznata trpeza, svake godine gledamo da to bude lijepo, uređeno, sa nekim novitetima, ali generalno se svodi na već poznato tradicionalno i domaće", dodaje Leon.

Na Uskrs Tuzani prisustvuju misi, a veliki praznik je povod za okupljanje naročito najbližih. Ponedjeljak je dan za zajedničko okupljanje brojnog naroda kod katoličke crkve u Tuzima.

"Svaka crkva u svakom selu ima misu i tako se ljudi podijele odakle su došli, dok je u ponedjeljak, glavna misa u Tuzima, u 12, gdje se skupljaju sa svih mjesta i svih sela", kaže sagovornik TVCG.

Proljeće 2024. jedinstveno je po tome što se u malom vremenskom razmaku posti i proslavljaju veliki praznici kod katolika, muslimana i pravoslavaca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније