Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ blic/srna ]

02. 06. 2014. 21:10 >> 23:40
31

IRINEJ URUČIO PRIZNANJE

Vujanoviću najveće odlikovanje SPC-a

Patrijarh srpski Irinej uručio je danas u Podgorici predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću Orden cara Konstantina.

Tom prilikom u hramu Hristovog Vakrsenja, patrijarh Irinej je podsjetio na značaj i ulogu cara Konstantina koji je 313. godine priznao hrišćanstvo kao zvaničnu religiju.

"Uručujem vam Orden svetog cara Konstantina u ovom predivnom hramu kojim se ponosi, ne samo Crna Gora, nego cijeli pravoslavni svijet. Kao posljedica Milanskog edikta jeste i ovaj hram u Podgorici i nije slučajno da ovaj orden vama koji predstavljate Crnu Goru dodijelimo u ovom najnovijem i najljepšem hramu naše svete crkve crnogorskog i srpskog naroda i cijelog naroda pravoslavnog", rekao je patrijarh.

On je dodao da je Vujanoviću orden dodijeljen na prijedlog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

"Orden koji će ukrašavati vašu ličnost da bude novi povod, da vas sila i snaga podrže da Crnu Goru vodite i upravite onim putem kojim su je uputili najveći predstavnici Crne Gore od mitropolita Danila, Svetog Petra Cetinjskog Prvog, Svetog Petra Drugog Petrovića Njegoša i drugih značajnih ličnosti naroda Crne Gore", istakao je patrijarh.



On je saopštio da je Orden cara Konstantina najveće odlikovanje koje Srpska pravoslavna crkva dodeljuje predstavnicima Srbije i Crne Gore.

"Želimo da ovaj orden ukrašava vašu porodicu, mjesto koje upražnjavate i da tom divnom poslu doprinesete i učinite da Crna Gora sa Srbijom igra i danas ulogu koju je igrala u svojoj istoriji, da sve svoje snage ujedinimo i da u ovom vremenu naš narod ima ulogu koju je imao kroz svoju cijelu istoriju na ponos oba naroda", istakao je patrijarh srpski.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović zahvalio je na priznanju i rekao da mu je čast da danas u hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici iz ruku srpskog patrijarha primi ovo značajno priznanje.

"Ovo su poruke mira, ljubavi i sloge. Iskazujem poštovanje prema ovom odlikovanju zbog samog ordena, zbog godine u kojoj sam ga dobio, zbog godine u kojoj su se desili događaji u pravoslavnoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, po kojoj će se prošla godina vječno pamtiti", rekao je Vujanović.



On je podsjetio da je odlikovanje dobio kada se proslavilo 17 vijekova od donošenja Milanskog edikta, koji je označio da su sve vjere jednake.

"Polazimo od jednake poruke, poruke mira, ljubavi, sloge, zajedništva. Zato je ta poruka koja traje više od 17 vijekova i danas aktuelna i biće vječno aktuelna", rekao je Vujanović.

Svečanosti u hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici prisustvovao je veliki broj vjernika.

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније