Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 06. 2014. 18:55 >> 19:05
4

VUJOŠEVIĆ, MARUNOVIĆ I BOŠKOVIĆ

Presuda poražavajuća!!!

Podgoričanin Nikola Ražnatović osuđen je na tri mjeseca zatvora zbog nanošenja teške tjelesne povrede novinaru Televizije Crne Gore Mirku Boškoviću u noći između 9. i 10. septembra 2012. Pored toga sutkinja Osnovnog suda Jelena Perović je Ražnatovića i Draška Mirkovića, članove navijačke grupe "Varvari", oslobodila optužbi da su tom prilikom fizički napali reditelja Danila Marunović i glumca Todora Vujoševića. Todor Vujošević, Danilo Marunović i Mirko Bošković u saopštenju povodom ovakve odluke, navode da je sutkinja Jelena Perović donijela za crnogorsko pravosuđe poražavajuću presudu. Uprkos tome uvjereni su da će pravda biti dostignuta.

Vujošević, Marunović i Bošković navode da epilog sudskog procesa u ovom slučaju šalje jasnu poruku svim onima koji žele da prevaspitavaju svoje neistomišljenike batinama da slobodno nastave.

“I da se na isti način obračunavaju sa svima koji su krivi za „sodomu i gomoru, poplave i konchite“ koje su zadesile ovaj narod. Ovaj proces i odluka sutkinje Jelene Perović sugeriše budućim batinašima- „čuvarima svetih porodičnih vrijednosti“, da dok budu tukli "plaćenike Amerike, CIA, Vatikana i gej lobija", u tom vaspitno-obrazovnom i pedagoškom procesu pripaze da ne dođe do prevelikih povreda, jer će u sudskoj praksi to biti okarakterisano kao teža tjelesna povreda, pa bi se u tom slučaju možda moglo dogoditi da završe u zatvoru, ako imaju više od 21 godinu”, navode u saopštenju Vujošević, Marunović i Bošković.

Oni kažu da prvostepena presuda sutkinje Perović, kao vaspitne mjere predlaže "šamaranja, šutiranja, sačekivanja po portunima i zastrašivanja".

"Zaslugom sutkinje Perović čitav događaj i sudski epilog postali su svojevrstan priručnik za mlade i ambiciozne "čuvare tradicije", kako ne bi upali u veće probleme sa zakonom. Uprkos svemu uvjereni smo da će pravda ipak biti dostignuta, a to uvjerenje prevashodno temeljimo na rezultatima sutkinje Perović kojoj nije prvi put i da  svojim prvostepenim presudama diskriminiše one koji se bore za ljudska prava u odnosu na nasilnike koji ih u tome ograničavaju, što potvrđuju ukidanja takvih njenih presuda u društveno-kontroverznim ali za razvoj kulture ljudskih prava suštinski važnim slučajevima, poput slučaja ugrožavanja sigurnosti novinarke Olivere Lakić", podsjećaju oštećeni u saopštenju.

Oni kažu i da rezultati sutkinje Perović, stvaraju utisak da Osnovni sud u Podgorici nema kapaciteta da se bavi osjetljivim procesima koji su od vitalnog značaja za razvoj crnogorskog društva.

"Već se donošenjem takvih odluka, očigledno apsurdnih i neodrživih, presuda delegira višim sudskim instancama. Da li je način rada sutkinje Perović incident ili pravilo koje potvrđuje sistem funkcionisanja crnogorskog pravosuđa vidjećemo u nastavku ovog procesa, ali i brojnih drugih postupaka koji se vode pred ovom sudskom instancom i u vezi su sa ugrožavanjem elementarnih ljudskih prava", upozoravaju Vujošević, Marunović i Bošković.

Oni podsjećaju da su za sada "oslobođeni napadači" tri dana nakon napada bili u bjekstvu. Navode i da sud nije dobio kredibilno objašnjenje zašto su se tri dana krili od pravosudnih organa, ako već, kako stoji u saopštenju, nijesu krivi kako je to ocijenila sutkinja Perović.

"Takođe, odbrana je odugovlačeći ovaj slučaj i svojim neprimjerenim ponašanjem uspjela, na žalost, da utiče i na promjenu sudije dok nije dobila sutkinju koju je htjela i koja je donijela ovu za crnogorsko pravosuđe poražavajuću presudu. Želimo da vjerujemo da će više sudske instance objektivno sagledati ovu prvostepenu presudu i da će ovaj slučaj dobiti adekvatan epilog, koji ne samo da će uključiti efikasnu sankciju dvojici napadača koji su u ovoj fazi procesuirani već i onih čija se imena kriju od početka procesa, a koji su takođe učestvovali u napadu", zaključuje se u saopštenju Vujoševića, Marunovića i Boškovića.

Na drugoj strani za advokata odbrane ovakva presuda je očekivana, a najavio je da će se najvjerovatnije žaliti na dio presude kojim je Ražnatović osuđen na tri mjeseca zatvora.

Ražnatoviću i Mirkoviću na teret se stavljalo krivično djelo nasilničko ponašanje nad Marunovićem, rediteljem spota za promociju LGBT prava. Vujošević je glumio u tom spotu, a Bošković je sa Marunovićem i Vujoševićem bio u gradu kada su napadnuti.

Prema optužnici, Ražnatović i Mirković, zajedno sa još jednom osobom, u noći između 9. i 10. septembra 2012., nasrnuli su na Marunovića, Vujoševića i Boškovića i nanijeli im lakše povrede.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније