Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 03. 2013. 12:47 >> 12:39

UNOSAN POSAO

Tri i po miliona eura za uvoz cvijeća

Prema podacima Privredne komore, u Crnoj Gori je na uvoz cvijeća, biljaka otvorenog prostora i ukrasnog bilja prošle godine potrošeno 3, 5 miliona eura, 12 % manje nego 2011.

Najviše novca je potrošeno na ruže - oko 370 hiljada eura. Na hrizanteme je potrošeno 279 hiljada eura, ljiljane 76 hiljada , karanfile 30, a orhideje su koštale uvoznike 26 hiljada eura.

Najveći uvoznik cvijeća u Crnoj Gori je Veleteks iz Podgorice.

Jedan od rukovodilaca centra, Đorđe Marković, rekao je za beogradski list Danas, da iz Holandije godišnje ta firma uveze cvijeća u vrijednosti od pola miliona eura.

"Prema našim procjenama , uzgoj cvijeća je posao koji se nikako ne isplati. Na to upućuju svi inputi, počev od cijena sadnog materijala, odgovarajućeg kvaliteta zemlje neophodne za uzgoj, pa do energenata. Jedino bi radna snaga bila jeftina, ali to nije dovoljan motiv da se uđe u taj biznis. Prema tome, bez obzira na povoljnu klimu u Crnoj Gori, jedino što bi moglo da se isplati jeste proizvodnja sezonskog cvijeća, sve ostalo bilo bi nerentabilno", smatra Marković.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније