Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 05. 2014. 14:11 >> 14:19
4

AMBASADOR SRBIJE

Pomoć od srca nema cijenu

Crna Gora je daleko iznad svojih mogućnosti pomogla područja pogođena poplavama u Srbiji, saopštio je ambasador te država u Podgorici Zoran Bingulac, navodeći da je materijalna šteta između milijardu i milijardu i po eura.

Bingulac je na konferenciji za novinare rekao da ne postoji statistika koja bi mogla da izmjeri pomoć Crne Gore u materijalnom, a posebno ne u ljudskom smislu, jer, kako je kazao, niko ne može izmjeriti plemenite duše i pomoć koja je data iz srca.

"U ovom momentu možemo da kažemo da je materijalna šteta najveća, otkako pratimo ove podatke, između milijardu i milijardu ipo eura. Srbija daleko zadovoljava onaj kriterijum Evropske unije (EU) da se obrati za solidarna sredstva", rekao je Bingulac, napominjući da su najveća šteta ljudski životi.

Kako je kazao, u Srbiji, u ovom momentu, ima 38 nestalih, podsjećajući da je srpski premijer Alesandar Vučić najavio da će danas biti poznat konačan broj žrtava stradalih u poplavama.

"Najveća materijalna šeta je u poljoprivredi, jer su poplavom pogođena najžitorodnija područja u Srbiji", naveo je Bingulac.

Poslije toga, kako je dodao, velike štete su oblasti u oblasti infrastrukture, navodeći da procjena te štete iznosi između 50 i 60 miliona eura.

"Približavamo se kraju ove krizne etape. Predstoji faza obnove i razvoja, a u okviru toga stvaranje uslova za priliv stranih investicija kao osnove za rast ekonomije u Srbiji", kazao je Bingulac.

Prema njegovim riječima, mediji u Crnoj Gori su osvetlali obraz svojih kolega u svijetu.

"To mislim zato što su reagovali pravovremeno, zato što su bili požrtvovani, kad to kažem mislim na specijalne emisije koje su bile emitovane van redovnog programa, i što su bili efikasni", precizirao je Bingulac.

On je rekao da je teško da Ambasada može dodijeliti zahvalnicu svima koji su pomogli Srbiji, ali da bi bilo dobro dodijeliti jednu koja bi obuhvatila sve institucije, udruženja i pojednice koji su pomogli, a na kojoj bi pisalo „bratskoj Crnoj Gori na ogromnoj humanitarnoj pomoći solidarnosti i plementosti“.

Bigulac je kazao da će šteta od poplava biti sanirana prvenstveno novcem građana Srbije, iz budžeta i subjekata, a 20 odsto se očekuje iz inostranstva.

On je naveo da je posredstvom Crvenog krsta Crne Gore do sada prikupljeno oko 250,4 hiljade eura za pomoć Srbiji i Bosni i Hercegovini, a da je preko tri mobilna operatera prikupljeno oko 250 hiljada eura.

Bingulac se zahvalio Vladi Crne Gore, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, lokalnim samoupravama, bankama, privrednim subjektima, obrazovnim, sportskim i kulturnim ustanovama, udruženjima i svim ljudima koji su pomogli Srbiji.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније